Jedan od najlepših dvoraca Vojvodine, Kaštel Ečka preko 200 godina simbol Banata, Zrenjanina i Ečke

Jedan od najlepših dvoraca Vojvodine koji datira iz 1820. godine i istorijski je dragulj prepun zanimljivosti i intriga. Nakon pažljive restauracije pretvoren je u ugostiteljski objekat koji odiše aristokratskom prošlošću ispunjen duhovitošću, hirovitošću i stilom bez napora.

Nalazimo se u Ečki, nadomak Zrenjanina, na levoj strani Begeja, okruženi šumama, livadama i predivnim vrtom. U okviru kompleksa nekada plemićkog imanja, koje se prostire na 17ha zemlje, nalaze se i prateći objekti: katolička crkva, stara konjušarnica i vodotoranj na kanalu.

Kroz istoriju Kaštel je bio domaćin i ugostio mnoge slavne ličnosti, počev od careva i kraljeva, grofova, barona, kontesa, vojvoda i prinčeva, preko znamenitih slikara, pesnika i filozofa.

Kaštel Ečka i njegova okolina proglašen je za spomenik kulture 2001. Godine

Prošlost imanja Ečka je vrlo bogata i zanimljiva. Krase je i lepi i ružni istorijski i porodični događaji. Mnoge spletke, intrige, ubistva, pošasti, dvoboji, ljubavne priče, posete značajnih istorijskih ličnosti, balovi i proslave obogaćuju istoriju imanja. Svi ti događaji praćeni su velikim publicitetom diljem carevine i čitave Evrope.

Kaštelom Ečka, od osnivanja 1781. godine, do njegove nacionalizacije 1945. vladale su četiri grofovske porodice Lazar, Thurn Taxis, dHarnoncourt i Pallavicini.

Na licitaciji u Beču 1. avgusta 1781.godine ečanski posed od 30.000 joha ili 17.300 hektara u srcu banatske ravnice, u priobalju Begeja, kupio je trgovac stokom Lazar Lukač . Od tog dana počinje novo poglavlje u istoriji Ečke kojom je porodica Lazar vladala punih 160 godina.

Lazar Lukač, jermenin po poreklu, sin imućnog trgovca, koji je nakon očeve smrti nasledio obimne trgovačke poslove, bavio se uzgojem stoke i u to vreme snabdevao je carsku vojsku mesom.

Nastanio se 1782.godine sa suprugom Sibiliom Edelspaher i četvoricom sinova Janošem, Agoštonom, Mihaljem i Jozefom. Starosedelačkim porodicama Srba i Rumuna, pridodali su doseljenike Slovake, pa Bugare i Nemce.

Ečka je brzo postala uzorno imanje, značajan proizvođač žitarica i rogate stoke. Roba je šajkama, preko Begeja i Tise, završavala u Pešti i Beču. Prosvećena spahijska porodica Lazar, počela je enormno da se bogati, ali i bila poštovana i omiljena kod ečanskih kmetova.

Rodonačelnik porodice Lazar iznenada umire 1793.godine, a nakon tri meseca i njegova supruga Sibila. Nasleđuje ga najstariji sin Janoš , koji upravlja imanjem punih šesnaest godina. Janoš unapređuje ergelu konja koju je osnovao sa ocem, prvu u Banatu, sa 150 rasnih konja, otvara pivaru, piše pesme, zbog kojih ga, želeći da ga lično upozna i zadrži na dvoru, poziva i carica Marija Terezija ali on odbija njenu ponudu i vraća se u Ečku.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Osim prelepog restorana koji je otvoren cele godine Kaštel Ečka ima sobe i apartmane koji se nalaze unutar ovih starih zidova prožete su gracioznim sjajem vremena, zahvaljujući našem toplom pristupu u kombinaciji sa udobnošću i duhovitošću sa suptilnim osvrtom na fascinante ličnosti koje su nekada Kaštel nazivale svojim domom i ličnosti koje su u njemu boravile. Raspolažu sa 45 smeštajnih jedinica, od toga 38 standardnih soba i 7 apartmana.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px