Kako pripremiti psa za putovanje?

Zrenjanin – Psi i putovanja

Psi ne vole nagle promene, stoga je preporučljivo da održavate njegovu uobičajenu dnevnu rutinu. Na ogrlici napišite osnovne informacije, kao što su njegovo ime i Vaš broj telefona, ako se nekim slučajem izgubi.

Mučnina zbog putovanja kod pasa

Psi takođe mogu da pate od mučnine pri vožnji. Ona se češće sreće kod štenaca, ali javlja se i kod odraslih. Kao i kod ljudi i kod pasa izdržljivost na putu je dosta individualna. Neki se brže prilagode i lakše podnose put, drugi su osetljiviji.

Za pse takođe postoje lekovi protiv mučnine, posetite veterinara da Vam ih prepiše.

Postoje nekoliko stvari koje možete preduzeti da bi vašem ljubimcu ublažili stres prilikom putovanja: pravite pauze u vožnji, parkirajte vozilo u hladovini, uključite klima uređaj, nudite mu svežu vodu. Ako se ipak dogodi da ljubimac ne oseća dobro, vodite ga kod najbližeg veterinara.

Šta poneti na putovanje?

Ponesite posude za hranu i vodu. Ukoliko je moguće ponesite i hranu koju ljubimac jede, jer nije poželjno menjati hranu na koju je navikao. Treba imati u vidu da postoji mogućnost da mesto gde putujete možda u prodaji nema hranu koju koristite.

Ponesite i njegove igračke – gumene koske, lopte i slično.

Ponesite lekove – uz predhodnu konsultaciju sa veterinarom  koje bi lekove bilo poželjno da imate na putovanju.

Ukoliko putujete u inostranastvo, ponesite potrebnu dokumentaciju.

U toku putovanja…

Tokom letnjeg perioda, kada su temeprature visoke, važno je sprečiti toplotne udare kod ljubimca. Psi mogu da oslobađaju temperaturu samo dahtanjem preko jezika i preko nosa, jer nemaju znojne žlezde tako da su veoma osteljivi na visoke temperature. Nemojte ostavljati vašeg ljubimca u zagrejani auto, ispred prodavnice, na benzinskoj pumpi, na parkingu. Čak ni nekoliko minuta, dovoljno je da provede samo 15 minuta na visokoj temperaturi i posledice mogu biti veoma ozbiljne.

Kako pripremiti vozilo?

Ljubimci ponekad mogu biti uznemireni zbog vožnje u automobilu, a to pokazuju tako što grebu sedišta i prozore, uznemireni su i pokušavaju da pređu kod vozača i suvozača. Kako bi izbegli ove situacije možete da preduzmete sledeće korake: stavite pojaseve sa kojima ćete vezati vašeg ljubimca, ljubimca stavite u transporter, sedišta zaštitite od prljanja tako što ćete ih prekiriti ćebetom ili prostirkom za sedište.

Savet 

Poželjno je da pre puta zajedno posetite veterinara, uradite preglede i još jednom se posavetujete sa njim oko detalja vezanih za putovanje sa  ljubimcem.

Dr vet.med. Mirjana Antonijević

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px