Kako da se investicija u solarne panele isplati? U Srbiji registrovano 1000 domaćinstava i 346 privrednika.

Zrenjanin – investicija u solarne panele

Prosečno vreme koje je u Srbiji potrebno da bi se postalo kupac-proizvođać tzv. prozjumer iznosi četiri meseca koliko traje prolazak kroz administrativne procedure potrebne za postavljanje solarnih panela i priključenje na distributivnu mrežu. Istraživanje NALED-a sprovedeno među prozjumerima pokazalo je da je tek nešto manje od desetine adiministrativne poslove uspelo da završi za manje od mesec dana. 

Postupak priključenja energetskih objekata je samo jedan od izazova sa kojim se suočavaju svi koji su se do sada upustili u proizvodnju električne energije putem solarnih panela. Više od polovine anketiranih kao ključnu primedbu istaklo je dug period obrade zahteva, zatim da nemaju povratne informacije u kojoj fazi se nalazi njihov zahtev, a više od trećine navodi visoke takse i naknade, suvišnu dokumentaciju, kao i nedovoljno jasne instrukcije za podnošenje zahteva“ objašnjava Jasmina Radovanović, šefica Jedinice za imovinu i investicije u NALED-u i dodaje da su istraživanjem obuhvaćeni i potencijalni prozjumeri, kao i jedinice lokalne samouprave. 

soalarni paneli 3
foto: unsplash .
soalarni paneli 2
foto: unsplash .

Prema njenim rečima, set preporuka koje je NALED pripremio biće predstavljen u prvoj polovini juna i dostavljen resornom ministarstvu i organizacijama kojima prozjumeri moraju da se obrate da bi počeli s proizvodnjom energije. 

Položaj prozjumera i njihovu nameru da investiraju u izvore obnovljive energije dodatno otežavaju, između ostalog, i problemi poput neusaglašenih fiskalnih propisa i posledično visokih računa za struju, nepostojanje povoljnih kredita za finansiranje ugradnje panela, kao i procedure koje podrazumevaju predaju papirne dokumentacije.  

Kako bi se postojeći izazovi na adekvatan način rešili, NALED je pokrenuo izradu preporuka u okviru projekta „Podsticanje proizvodnje električne energije iz sopstvenih izvora i poboljšanje položaja kupaca-proizvođača“ u okviru šireg projekta Bolja energija, koji sprovodi USAID.

– U poslednjih nekoliko godina, koncept prozjumera postao je sve značajniji u energetskom sektoru Srbije. To nas je navelo da detaljno analiziramo njihov status, sagledamo sve prepreke sa kojima se suočavaju i kroz javno-privatni dijalog osmislimo inovativna rešenja koja će ih stimulisati da se upuste u ovakav poduhvat. Kao rezultat toga formulisali smo 15 preporuka – ističe Radovanović i napominje da su njihovom definisanju doprineli i predstavnici institucija i organizacija poput EPS-a, EDS-a, Elektrotehničkkog fakulteta, privatnog sektora, nezavisnih eksperata kao i predstavnika prozjumera.

soalarni paneli 1
foto: unsplash .

Prema najnovijim podacima, u registru kupaca-proizvođača upisano je nešto više od 1.000 domaćinstava i 346 privrednika. Implementacija preporuka u zakonsku regulativu doprinela bi povećanju njihovog broja kroz stvaranje stimulativnih i predvidivih finansijskih uslova i dodatno učvrstila put Srbije ka energetskoj tranziciji i prelasku na obnovljive izvore energije, u skladu sa EU standardima.

Izvor: naled.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px