Još jedan uspešno realizovan projekat za „Godinu Pupina“

Zrenjanin – Projekat „Godina Pupina“

Podelite vest

Udruženje građana „ Godina Pupina“ 14.-15.10. realizovala je aktivnosti predviđene projektom “ Obnovljivi izvori energije i njihov uticaj na životnu sredinu“. Prvog dana u malom amfiteatru Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu okupilo  se 18 zainteresovanih  učenica i učenika Zrenjaninske gimnazije, u pratnji profesora Edi Darušija. Uvodno i zanimljivo predavanje o izvorima energije održao je domaćin Prof dr Darko Radovančević, prodekan za nauku na TF „Mihajlo Pupin“. Uz pozdravnu reč i predavanje o biomasi – otpadu kao izvoru energije prisutnima se u ime UG „Godina Pupina“ obratio  dr Ivan Bošnjak, viši predavač na Akademiji strukovnih studija u Kruševcu.

img 83b69825031f6c5f7ac28ec29369cbfe v

Realizacija projekta nastavljena je drugog dana posetom biogasnom postrojenju na farmi Ćorić u Melencima, gde su prisutni uz stručno vođenje Dejana Bandu imali priliku da se upoznaju sa radom ovakvog postrojenja koje za proizvodnju električne energije kao pogonsko gorivo koristi metan dobijen od stajnjaka sa govedarske farme i silaže od ratarskih kultura sa okolnih njiva.

Učesnici su zatim posetili zdanje Bošnjakove vetrenjače, kao i dalje postojeći, ali ruinirani simbol istorijskog nasleđa u upotrebi energije vetra na prostoru Banata.

img 82f83419b2faa0062ab5a8da64f7eaea v

Put je nastavljen do vetroparka u Kovačici gde je stručni radnik održavanja Dragan Ilkić predstavio i ovaj vrlo moderan, savremeni način upotrebe energije vetra za proizvodnju električne energije,  u samom sabirno-predajnom postrojenju i uz jednu od 36 vetroturbina. Finalna predviđena aktivnost bila je poseta spomen kompleksu Doma kulture Mihajlo Pupin u Idvoru, gde su učesnici imali priliku da se uz vodiča Ljupku Morišan neposredno upoznaju sa zaostavštinom velikog izumitelja. Obzirom da je istog dana održana i revijalna kros trka u Idvoru, u spomen na njegovog najvećeg sina, gostima iz Zrenjanina je poslužen ručak.

Zahvalnost za finansijsku podršku u realizaciji projekta upućujemo gradu Zrenjaninu. Posebnu zahvalnost za učešće izražavamo i direktoru Zrenjaninske gimnazije Miloradu Radakoviću, dekanesi Dragici Radosav, Jeleni Ćorić, vlasnici i upravnici govedarske farme u Melencima, opštini Kovačica i kompaniji Eko Vind, kao i Svetislavu Zakiću i njegovim saradnicima iz Doma kulture Mihajlo Pupin u Idvoru.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px