Usvojena je Odluka o pristupanju izradi Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Zrenjanina za period 2023-2033. godine

Zrenjanin - Upravljanje otpadom

Na sednici Skupštine grada Zrenjanina, dana 27. decembra 2023. godine, usvojena je Odluka o pristupanju izradi Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Zrenjanina za period 2023 – 2033. godine.

U skladu s tim, Grad Zrenjanin juče je objavio i obaveštenje za javnost o donošenju Odluke, u kom se navodi da se uvid u navedenu dokumentaciju može izvršiti u prostoriji Odseka za zaštitu i unapređivanje životne sredine Odeljenja za privredu Gradske uprave Zrenjanin, ul. Slobodana Bursaća 4, u roku od 30 dana od objavljivanja obaveštenja, radnim danima od 12-15 časova, kao i na sajtu grada Zrenjanina, linku materijala za sednicu Skupštine grada.

Na Javnom konkursu Kabineta ministra za ravnomerni regionalni razvoj gradu Zrenjaninu odobrena su sredstva u iznosu od 1,5 miliona dinara za sufinansiranje izrade Lokalnog plana upravljanja otpadom, koji predstavlja dokument, kojim se definišu ciljevi i organizuje proces upravljanja otpadom, za period od 10 godina

Ukupna vrednost usluge izrade Plana iznosi 2,25 miliona dinara.

Po rečima Jelene Poučki, šefa Odseka za zaštitu i unapređivanje životne sredine, plan će sadržati naročito: očekivane vrste, količine i poreklo ukupnog otpada na teritoriji; očekivane vrste, količine i poreklo otpada koji će biti iskorišćen ili odložen u okviru teritorije obuhvaćene planom; očekivane vrste, količine i poreklo otpada koji će se prihvatiti iz drugih jedinica lokalne samouprave; očekivane vrste, količine i poreklo otpada koji će se otpremiti u druge jedinice lokalne samouprave.

“Plan će sadržati i ciljeve koje treba ostvariti u pogledu ponovne upotrebe i reciklaže otpada u oblasti koja je obuhvaćena planom; program sakupljanja otpada iz domaćinstva; program sakupljanja opasnog otpada iz domaćinstava; program sakupljanja komercijalnog otpada; program upravljanja industrijskim otpadom; predloge za ponovnu upotrebu i reciklažu komponenata komunalnog otpada; program smanjenja količina biorazgradivog i ambalažnog otpada u komunalnom otpadu; program razvijanja javne svesti o upravljanju otpadom; lokaciju postrojenja za sakupljanje otpada, tretman, odnosno ponovno iskorišćenje i odlaganje otpada, uključujući podatke o lokacijskim uslovima”, ističe Jelena Poučki i dodaje da će plan podrazumevati i različite mere prevencije i sanacije.

“U pitanju su mere za sprečavanje kretanja otpada koji nije obuhvaćen planom i mere za postupanje sa otpadom koji nastaje u vanrednim situacijama, mere sanacije neuređenih deponija, kao i nadzor i praćenje planiranih aktivnosti i mera”, objašnjava ona.

Lokalni plan upravljanja otpadom grada Zrenjanina za period 2023 – 2033. godine uključiće i procenu troškova i izvore finansiranja za planirane aktivnosti; mogućnosti saradnje između dve ili više jedinica lokalne samouprave; rokove za izvršenje planiranih mera i aktivnosti; druge podatke, ciljeve i mere od značaja za efikasno upravljanje otpadom.  

Takođe, postupak učešća javnosti u izradi Plana sprovodiće se u skladu sa Uredbom o učešću javnosti u izradi određenih planova i programa u oblasti zaštite životne sredine („Sl. glasnik RS“, br. 117/21).

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „Волим Зрењанин – лепша страна града“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px