Sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina, uz performans, otvorena izložba Zorana Rajšića Post K’o Vid

Zrenjanin - Zoran Rajšić - POST K'O VID

Sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina otvorena izložbena celina „Post K’o Vid“ likovnog umetnika  Zorana Rajšića a deo atmosfere vam prenosi ekipa portala volimzrenjanin.com. Izložba je deo istoimenog projekta,  nastala je u toku pandemije iz  umetnikovog iskustva izolacije i potrebe za komunikacijom. Projekat – izložba, prema rečima autora, je prvi korak ka obnavljanju prekinutih kontakata i vraćanja u uobičajenu svakodnevicu a međuljudski odnosi vezani za osnovno egzistencijalna pitanja nalaze u fokusu njegovog interesovanja.

Šta nam je pandemija odnela a šta donela svakako su pitanja koja su kod umetnika «probudila» zanimljiv sled i nastanak njegove  23 likovne kompozicije iz serije „Poruke bez reči“ izvedene u tehnici lavirani tuš.

post ko vid zoran rajsic 001
izložba Zorana Rajšića POST K'O VID
post ko vid zoran rajsic 003
izložba Zorana Rajšića POST K'O VID
post ko vid zoran rajsic 004
izložba Zorana Rajšića POST K'O VID

Istoričar umetnosti Miroslav Karić, za Rajšića navodi da utemeljenje nalazimo u nameri umetnika da rad bude jasan u ideji i da direktno komunicira sa posmatračima koji su neretko pozvani da participiraju i doprinesu daljoj razradi inicijalnih autorovih koncepcija a mi u nastavku dodajemo da je upravo to osmišljeno u vidu performansa koji je izveden na otvaranju izložbe u kojem su uključene i dopisnice sa motivima pet  likovnih kompozicija a koje će u toku trajanja izložbe,  posetioci  moći da adresiraju i putem njih šalju poruke svojim dragim osobama…

Između ostalog, o svojoj izložbi Zoran Rajšić je rekao:

Sve ono što posetioci mogu da vide a vezano je za ove 23 kompozicije je ono što oni mogu slobodno da gledaju. Nijedna kompozicija, pošto su sve apstraktne, nema predložak  i nema nametnute stvari, one su povod za razmišljanje, one su povod za neki novi povratak u normalan život, one su te koje treba nekako da nas podsete da zapravo ima dragih osoba sa kojima želimo ponovo da se zagrlimo i posetimo i da živimo normalno. Ovom izložbom sam želeo da se Zrenjaninci jave i da se sete dragih osoba da međusubno i van Zrenjanina podsete druge osobe na sebe, da misle jedni na druge i da se sete da smo zajedno.

post ko vid zoran rajsic 006
izložba Zorana Rajšića POST K'O VID
post ko vid zoran rajsic 007
izložba Zorana Rajšića POST K'O VID

U sklopu izložbe 10. februara, u 19 časova biće izveden još jedan performans umetnice Nataše Milojević pod nazivom „Jače, da osetim da sam živa“ koji iako nastao zasebno povezuje Zoranovu i Natašinu priču kroz umetnički doživljaj  razmišljanja o pandemiji i uticaju na svakog pojedinca.

Izložba je otvorena do 22. februara svakog dana od 8 do 20 časova a organizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, urađena je u produkciji reprezentativnog udruženja u kulturi za oblast naučno-istraživačkih i edukativnih delatnosti «Bazaart» i u organizaciji zrenjaninskog Kulturnog centra.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022