Izložba ,,Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenjaʼʼ u organizaciji “Svetosavlja” otvorena sinoć u Kulturnom centru Zrenjanina

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Izložba pod nazivom ,,Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenjaʼʼ koju čine radovi monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja (Jasenovac, Hrvatska) otvorena je sinoć u Kulturnom centru Zrenjanina.

Izložba sadrži 26 radova monahinje Marije koja jednu od najbolnijih tema poput stradanja i patnje stavlja u okvir hrišćanskog učenja, promišljanja i sopstvene posvećenosti veri, predstavljajući stradanja u Jasenovcu.

Radovi su urađeni u tehnici akvarela i grafike i kako se navodi, autorka na savremen način predstavlja duše jasenovačkih mučenika u činu Vaskrsenja.

Izložbu je organizovalo udruženje „Svetosavlje“ uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina. Postavka će biti otvorena za posetioce do 12. marta 2024.

Na otvaranju izložbe je dr Miloš Ković, profesor istorije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održao predavanje na temu genocida nad Srbima. Prisutnima se takođe obratio i Dragan Ranisavljević, predsednik upravnog odbora organizacije “Svetosavlje”.

“Večeras ću govoriti na temu “Genocid nad Srbima u NDH – istorija sećanja”. Pokušaću da ocrtam koliko to bude u mojoj moći večeras, konture tog istorijskog događaja. Prvo ćemo ga sagledati iz jedne šire perspektive, jer genocid u NDH nije nešto što se dogodilo samo Srbima i to nije jedini genocid u istoriji čovečanstva.

Pokušačemo da definišemo taj fenomen, sagledaćemo ga u široj svetskoj perspektivi, a rećićemo i nešto o samom genocidu u državi Hrvatskoj, osvetlićemo njegove korene, kao i zašto i odakle to dolazi. Sam događaj je manje više poznat, u svom užasu i strahoti, i posle toga ćemo nešto reći o sećanju, kako smo se sećali i kako se nismo sećali, da li smo postavljali prava pitanja kada je reč o sećanju na taj strašni genocid, kao i u kojoj meri smo uspeli da izađemo na kraj sa tim traumatičnim sećanjem.

Mnogi nisu preživeli ove strašne i bestijalne zločine, koje su počinili susedi i rođaci koji su bliski srpskom narodu, i meni se čini da srpski narod još uvek nije izašao na kraj s tim. Naravno, sve ovo što će se danas dogoditi biće samo uvod u izložbu koja je priređena u Kulturnom centru. To su ikone sestre Marije iz manastira u Jasenovcu, i to je možda jedan od najznačajnijih puteva kako izaći na kraj sa traumatičnim sećanjima. ”, rekao je prof dr Miloš Ković.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px