Otvorena izložba „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanin

Podelite vest

Juče je u Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu svečano otvorena izložba po nazivom „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“ autora Bogdana Šekarića, muzejskog savetnika etnologa, i Dimitrija Mihajlovića, kustosa istoričara.

Na samom početku, svim posetiocima ove izložbe obratio se direktor Narodnog muzeja u Zrenjaninu, gospodin Siniša Onjin:

Poštovani gosti pozdravljam vas u ime Narodnog muzeja Zrenjanin i u svoje lično ime. Velika mi je čast i zadovoljstvo što će izložba „Strma ravnica“ biti predstavljena u našem muzeju u narednih mesec dana. Ovom izuzetnom izložbom, koja sažima materijalno i kulturno nasleđe kolonista dočaran je život srpskih dobrovoljaca kolonista koji su zbog svojih zasluga u Prvom svetskom ratu dobili takozvanu Dobrovoljačku čast odnosno obradivu zemlju na teritoriji Banata, Bačke i Srema.

strma ravnica muzej zrenjanin 026
direktor zrenjaninskog muzeja, Siniša Onjin

Reč je o više od stotinu naselja formiranih od 1921. do 1941.godine. Nama najbliža naselja u Srednjem Banatu koja su implementirana i obrađena u ovoj izložbi, a muzej ih svojim istraživačkim radom pokriva su Banatsko Karađorđevo, Aleksandrovo, Banatsko Višnjićevo, Vojvoda Stepa i druga naselja. Nadam se da potomci i stanovnici ovih naseljenih mesta doći da pogledaju izložbu u što većem broju.

Zahvalio bih se gospođi Tijani Stanković Pešterac, direktorki Muzeja Vojvodine. Sve pohvale autorima izlobe „Strma ravnica“, gospodinu Bogdanu Šekariću i gospodinu Dimitriju Mihajloviću, koji su uradili kvalitetnu, sadržajnu i zanimljivu izložbu. Čestitam i recenzentima, generalnom sekretaru Matice srpske Milanu Miciću i  kustosu Zoranu Veljanoviću, koji su svojim dragocenim znanjem i savetima usmeravali ovu izložbu. Zahvalio bih se i nadležnim kustoskinjama našeg Muzeja, Vladislavi Ignjatov i Aleksandri Đukić.

Želeo bih da istaknem odličnu saradnju zrenjaninskog Narodnog muzeja i Muzeja Vojvodine, našeg matičnog muzeja i ono što me raduje da postoji prostor i interesovanje za još čvršću saradnju naše dve kulturne institucije u budućnosti.

Na kraju bih iskoristio priliku da pozovem sve naše sugrađane da do kraja maja posete naš Muzej i pogledaju izložbu „Strma ravnica“, zaključio je Siniša Onjin direktor Narodnog muzeja Zrenjanin.

Posebno je zadovoljstvo nama iz Muzeja Vojvodine kada neka naša izložba gostuje u zrenjaninskom Muzeju, mi jako volimo ovu kuću, doživljavamo je nekako i kao našu.

Muzej Vojvodine je inače matični muzej za sve muzeje i muzejske zbirke na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, a zrenjaninski Muzej je drugi po veličini, odmah posle nas, po broju zaposlenih pre svega, vrlo je sadržajan i kompleksan, rekla je gospođa Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine.

strma ravnica muzej zrenjanin 030
Tijana Stanković Pešterac, direktorka muzeja Vojvodine

Ova izložba je zapravo rezultat jednog dugačkog i ozbiljnog rada iniciranog od strane doktora Milana Micića, koji je pokrenuo ovu zanimljivu temu, koja nije uopšte bila obrađivana kroz istorijsku nauku. Iz te ideje su naši kustosi Bogdan Šekarić i Dimitrije Mihajlović jednim ozbiljnim istraživanjem koje je trajalo godinu dana, što je jako malo, jer se izložbe spremaju po 2-3 godine.

Oni su imali veoma malo vremena da osmisle, a prvenstveno pronađu materijal vezan za koloniste iz 1921. godine, da sakupe taj materijal, da ga na muzeološki način obrade i finale je zapravo bilo postavljanje i osmišljavanje ove izložbe. Izložba je gostovala u Kikindi, sada ovde u Zrenjaninu i posle u Trebinju do kraja godine. Zahvaljujem se svima što ste došli u ovom broju, jer je izuzetno zadovoljstvo ponovo videti publiku u muzeju, zaključila je Tijana Stanković Pešterac.

Sve fotografije sa otvaranja na našoj FB Stranici OVDE

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px