Otvorena izložba „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanin

Podelite vest

Juče je u Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu svečano otvorena izložba po nazivom „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“ autora Bogdana Šekarića, muzejskog savetnika etnologa, i Dimitrija Mihajlovića, kustosa istoričara.

Na samom početku, svim posetiocima ove izložbe obratio se direktor Narodnog muzeja u Zrenjaninu, gospodin Siniša Onjin:

Poštovani gosti pozdravljam vas u ime Narodnog muzeja Zrenjanin i u svoje lično ime. Velika mi je čast i zadovoljstvo što će izložba „Strma ravnica“ biti predstavljena u našem muzeju u narednih mesec dana. Ovom izuzetnom izložbom, koja sažima materijalno i kulturno nasleđe kolonista dočaran je život srpskih dobrovoljaca kolonista koji su zbog svojih zasluga u Prvom svetskom ratu dobili takozvanu Dobrovoljačku čast odnosno obradivu zemlju na teritoriji Banata, Bačke i Srema.

strma ravnica muzej zrenjanin 026
direktor zrenjaninskog muzeja, Siniša Onjin

Reč je o više od stotinu naselja formiranih od 1921. do 1941.godine. Nama najbliža naselja u Srednjem Banatu koja su implementirana i obrađena u ovoj izložbi, a muzej ih svojim istraživačkim radom pokriva su Banatsko Karađorđevo, Aleksandrovo, Banatsko Višnjićevo, Vojvoda Stepa i druga naselja. Nadam se da potomci i stanovnici ovih naseljenih mesta doći da pogledaju izložbu u što većem broju.

Zahvalio bih se gospođi Tijani Stanković Pešterac, direktorki Muzeja Vojvodine. Sve pohvale autorima izlobe „Strma ravnica“, gospodinu Bogdanu Šekariću i gospodinu Dimitriju Mihajloviću, koji su uradili kvalitetnu, sadržajnu i zanimljivu izložbu. Čestitam i recenzentima, generalnom sekretaru Matice srpske Milanu Miciću i  kustosu Zoranu Veljanoviću, koji su svojim dragocenim znanjem i savetima usmeravali ovu izložbu. Zahvalio bih se i nadležnim kustoskinjama našeg Muzeja, Vladislavi Ignjatov i Aleksandri Đukić.

Želeo bih da istaknem odličnu saradnju zrenjaninskog Narodnog muzeja i Muzeja Vojvodine, našeg matičnog muzeja i ono što me raduje da postoji prostor i interesovanje za još čvršću saradnju naše dve kulturne institucije u budućnosti.

Na kraju bih iskoristio priliku da pozovem sve naše sugrađane da do kraja maja posete naš Muzej i pogledaju izložbu „Strma ravnica“, zaključio je Siniša Onjin direktor Narodnog muzeja Zrenjanin.

Posebno je zadovoljstvo nama iz Muzeja Vojvodine kada neka naša izložba gostuje u zrenjaninskom Muzeju, mi jako volimo ovu kuću, doživljavamo je nekako i kao našu.

Muzej Vojvodine je inače matični muzej za sve muzeje i muzejske zbirke na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, a zrenjaninski Muzej je drugi po veličini, odmah posle nas, po broju zaposlenih pre svega, vrlo je sadržajan i kompleksan, rekla je gospođa Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine.

strma ravnica muzej zrenjanin 030
Tijana Stanković Pešterac, direktorka muzeja Vojvodine

Ova izložba je zapravo rezultat jednog dugačkog i ozbiljnog rada iniciranog od strane doktora Milana Micića, koji je pokrenuo ovu zanimljivu temu, koja nije uopšte bila obrađivana kroz istorijsku nauku. Iz te ideje su naši kustosi Bogdan Šekarić i Dimitrije Mihajlović jednim ozbiljnim istraživanjem koje je trajalo godinu dana, što je jako malo, jer se izložbe spremaju po 2-3 godine.

Oni su imali veoma malo vremena da osmisle, a prvenstveno pronađu materijal vezan za koloniste iz 1921. godine, da sakupe taj materijal, da ga na muzeološki način obrade i finale je zapravo bilo postavljanje i osmišljavanje ove izložbe. Izložba je gostovala u Kikindi, sada ovde u Zrenjaninu i posle u Trebinju do kraja godine. Zahvaljujem se svima što ste došli u ovom broju, jer je izuzetno zadovoljstvo ponovo videti publiku u muzeju, zaključila je Tijana Stanković Pešterac.

Sve fotografije sa otvaranja na našoj FB Stranici OVDE

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022