U okviru festivala STRIPOLIS u galeriji A.L.U.Z-a otvorena je izložba stripova Slobodana Ivkova

Zrenjanin – Slobodan Ivkov

Podelite vest

Izloženi su radovi nastali osamdesetih godina prošlog veka gde se Ivkov pokazuje kao scenarista i crtač.

Serija pod nazivom „Zemljani“ od po jedne table, svojim porukama i danas deluje vrlo aktuelno, čak aktuelenije nego u trenutku nastanka, jer tera posmatrača na dublje  razmišljanje o ne sprečavanju uništenja planete i posle toliko godina proteklih od stvaranja stripa. Takođe su izložene table naučno fantastičnog stripa „Srećna 2084“ koji se u kompletu može pročitati na zidu galerije. Radnja stripa koketira sa ličnostima kao što su Džordž Orvel i Lav Trocki, a između ostalog govori o adaptaciji i navikavanju  čoveka na veštačke uslove stvorene u kosmičkim brodovima.

Biografija:

Rođen 7. februara 1959. u Subotici. Od 1978. se u Beogradu profesionalno, i kao neposredni stvaralac, ali i kao istoričar umetnosti i likovni kritičar, bavi grafičkim dizajnom, ilustracijom, stripom, karikaturom i fotografijom. Objavio nekoliko stotina crteža (karikatura, stripova i ilustracija) u „NIN“-u, „Borbi“, „Ježu“, „Dugi“, „Politici ekspres“, „Studentu“,  „Vidicima“, „YU-strip magazinu“, „Galaksiji“, „Privrednom pregledu“, „Tempu“, „Denisu“, „Komunistu“, „Jugoslovenskoj reviji“, „Mladosti“, „NON“-u, „Glasu omladine“, „Glasu ekonomista“, „Pokretu“, „Nedeljnom Dnevniku“, „Književnoj reči“, „Kvad-artu“…

Od 1979. godine, pa sve do prestanka delovanja sredinom osamdesetih, bio je pripadnik strip-grupe „Beogradski krug 2“. Bio je recenzent nekoliko tuđih knjiga o stripu. Između ostalih: „Čardak ni na nebu ni na zemlji“ (Rađanje i život beogradskog stripa 1934 – 1941) Žike Bogdanovića 2006. godine, „Tajni agent Iks 9“ Dešajela Hemeta i Aleksa Rejmonda („Politika“, 1994.), „Ledeni demon“ Žaka Tardija (izdavači „Art 9“ i „MDM komerc“, Beograd, 1997.), „Stripovi koje smo voleli“ Živojina Tamburića, Zdravka Zupana i Zorana Stefanovića (izdavač „Omnibus“, Beograd, 2011) i knjige stripu „Kiselo i slatko“ Dejana Stojiqkovića (izdavač „Mono i Mawana“, Beograd, 2011).

Scenarija za većinom kraće i povremeno duže stripove radio je Draganu Bosniću, Goranu Parlovu, Lazaru Sredanoviću (2 kompletne epizode iz serije „Dikan“ objavljivane u nastavcima u časopisu „Politikin zabavnik“ tokom 1993. i 1994.), Milanu Jovanoviću, Bogdanu Jovanoviću, Branislavu Brani Jovanoviću, Dejanu Đuroviću, Ratomiru Petroviću, Bojanu M. Đukiću, Željku Paheku, Bojanu Reljiću, Vojislavu Vasiljeviću, Dubravku Matakoviću, Danijelu Savoviću, Aleksi Gajiću…

Autor je velike retrospektivne izložbe „60 godina domaćeg stripa u Srbiji (1935 – 1995)“ sa oko 1.000 izloženih stripova. Od 1995. do 1996. postavka je u različitim obimima izlagana u 6 gradova u zemlji i inostranstvu, da bi svoje finale doživela u beogradskom Muzeju primenjene umetnosti kao najveća stripska izložba u Srbiji održana u nekom galerijskom prostoru. Bio je 2000. godine selektor selekcije stripova iz Srbije za najveći svetski Salon stripa koji se svake godine održava u Angulemu (Francuska). 

Tokom 1996. je inicirao tematski konkurs, izložbu i manifestaciju „Festival xez karikature“ koja se 1996. i 1997. sa velikim uspehom održavala u beogradskom „Sava centru“ u vreme tradicionalnog „SummertimeJazzFestivala“, a 2001. bio je autor i član žirija sličnog projekta pod nazivom „Strip i filharmonija“ (organizator: „Beogradska filharmonija“).

Izložba je otvorena do 26. septembra

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022