Izložba stripa „Tup, tup, Tupko“ posvećena Nedeljku Dragiću otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina otvorena izložba stripa pod nazivom „Tup, tup, Tupko“  Nedeljka Dragića hrvatskog autora crtanih filmova, karikatura, stripova i brojnih ilustracija. Na izložbi se predstavljaju radovi nastali u periodu od 1969. godine kada je autor počeo sa osmišljavanjem crtanog lika Tupka, pa do 2018/19. kada je odlučio da stari crtani lik oživi u priči „Tupko u 21. veku“. Postavka je otvorena do 20. februara i sadrži 28 crtanih radova.

Na izložbi je dat pregled rada ovog svestranog stvaraoca koji je svojim izrazom ostavio neizbrisiv trag na umetničkoj sceni. Izložbu su priredili akademski slikar i autor stripova Branko Đukić iz Zrenjanina i novinar i publicist Veljko Krulčić iz Zagreba u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

Više o izložbi pročitajte u tekstu Jedan i jedini „Tupko“ Veljka Krulčića

“Zahvaljujući svojoj jedinstvenosti, originalnosti, avangardnosti (ili „modernizmu“ kako vam drago) u svojem strip-izričaju, ali i po komunikacijskoj snazi, šarmantnosti, identifikacijskom alter egu (junaka i njegovog tvorca), po univerzalnosti i planetarnom značenju „Tupko“ Nedeljka Dragića je, nakon ostvarenja Andrije Maurovića, najvažniji autorski strip nastao na ovim geografskim prostorima.

Jednako je „savršen u svojoj nesavršenosti“ kada se premijerno objavljivao s latiničnim pismom (u zagrebačkom „Večernjem listu“ i „Vjesniku u srijedu“), ali i kada je imao svoj novi život na ćiriličnom pismu (u beogradskom „Ježu“), na talijanskom, njemačkom ili pak engleskom jeziku. Osim samih čitatelja listova u kojima je izlazio, od kunsthistoričara prva je iza „Tupka“ stala dr Vera Horvat – Pintarić, od kolega- stripaša Mirko Ilić, od europskih strip-autoriteta Rinaldo Traini (kustos Dragićeve izložbe na festivalu u Lucci 1972. godine). Između toga, „Tupko“ je 1971. na međunarodnom festivalu u Montrealu dobio Gran pri kao najbolji strip u svijetu u svojoj kategoriji. O tome, kao i još ponečemu drugome što se odnosi na Dragića i na „Tupka“ na ovoj izložbi, koja obuhvaća razdoblje od pola stoljeća i koju smo s zadovoljstvom zajednički pripremili Branko Đukić i potpisnik ovih redaka.“

Veljko Krulčić, Zagreb, 20. januara 2024.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px