U Galeriji ALUZ-a otvorena izložba crteža „SORTIE/IZLAZ“ likovnog umetnika Dragana Trajkovskog

Zrenjanin/ALUZ – Dragan Trajkovski

Izložba crteža „SORTIE / IZLAZ“, likovnog umetnika Dragana Trajkovskog u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), pred mnogobrojnom publikom svečano je otvorena sinoć.

Izložba će trajati do 12.5.2023. a svi posetioci je mogu pogledati radnim danima od 16 do 19 časova – Subotićeva 1 (zgrada Narodnog muzeja, ulaz sa Trga slobode).

SORTIE – rukopis u džepu, Dragan Trajkovski

sortie dragan trajkovski 005
Dragan Trajkovski

Izložbu naslovljenu „SORTIE – rukopis u džepu“ čini pedeset diptiha dimenzija 43×21,5cm u kombinovanoj tehnici rađenih u pariskom metrou na taj način što je vreme između ulaska dva voza u stanicu (koje se prikazuje na displeju koji najavljuje naredni voz) uzeto kao vreme zadato da se uradi kroki prizora metro stanice sa znakom za izlaz „SORTIE“ sa suprotne strane koloseka, kojim se autor uključuje u vizuelni dijalog sa jednom pričom Hulija Kortasara čiji junak radnju svog autodestruktivnog scenarija postavlja u pariski metro kreirajući bezizlazni lavirint sačinjen od apsurdnih zadataka i pravila nametnutih samome sebi, a samo iz naslova pripovetke „Rukopis nađen u džepu“ naslućujemo da je junak „izlaz“ pronašao oduzimajući sebi život.

„Crteži su nastali tako što sam bio impresioniran metroom u Parizu i zato što je on sam po sebi fascinantan i lep za crtanje. Ova serija je nastala 2008. godine kada sam živeo tamo. Princip koji sam sebi zadao jeste da sam se igrao sa nazivom Izlaz ali sa suprotne strane koloseka, što ako se uzme doslovno ustvari ne predstavlja izlaz nego predstavlja grad. Izlečio sam svoju potrebu tako što sam se igrao sa odlaskom voza, kada je stanica prazna, fiksiranjem znaka Sortie i crtanjem dok ne naiđe voz. Ono uzbuđenje koje ima onaj koji dočekuje voz da bi skočio pred njega, ja sam to prenosio na crtež, kao i svu dramatiku. “, rekao je autor izložbe Dragan Trajkovski.

O autoru:

Dragan Trajkovski je rođen 11. aprila 1966. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a u sekciji proširenih medija od 2010. godine. U statusu samostalnog umetnika je od 2013. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px