Otvorena izložba skulptura i crteža „Tekton“ u Galeriji ALUZ: Zajednički projekat Mine Rakidžić i Jovana Dostanića

Zrenjanin - Galerija ALUZ

Svečano otvaranje izložbe skulptura i crteža „Tekton“, likovnih umetnika Mine Rakidžić Dostanić i Jovana Dostanića, upriličeno je sinoć u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ).

Izložba će trajati do 27.10.2023. Radno vreme galerije: 17.00 – 19.30.

Izložba Tekton je zamišljena kao zajednički projekat Mine Rakidžić i Jovana Dostanića koji se sastoji iz crteža i skulptura. Projekat se zasniva na međusobnoj komunikaciji dva različita medija i njihovom reciprocitetu koji za cilj ima jednostavno formiranje vizuelnog sklada.

Skulptorska forma je kroz fotoaparat prenešena je u dvodimenzionalnu sliku, koja je kroz virtuelnu pretragu povezana sa sličnim vizuelnim sadržajem. Pronađeni sadržaj prerasta uz još malo obrade pretpostavljeni crtež. Prema tom crtežu nastaje nova skulptura koja potom ponovo prolazi kroz istu proceduru. Pitanje uzroka i posledice, odnosno inspiracije i utiska je jedno od ključnih aspekata ovog projekta. 

U kojoj meri tuđ rad može biti inspiracija, šta je preuzimanje sadržaja i koliko su rastegljive granice originalnosti? Demistifikacija stvaralačkog procesa i uzajamnost umetničkih praksi kao rezultat daje „Tekton“. Reč “tekton” nosi težinu građenja, zidanja, sklopa, zajedinštva elemenata. Ona ukazuje na umeće, zanat, ali i na proces i na stabilnost. Ona se odnosi na odnos elemenata u okviru svakog rada, na odnos radova različitih medija stavljenih u isti kontekst ali i na saradnju dve umetničke prakse.

Procesualnost u ovom projektu ima značajno mesto. Osim rasvetljavanja banalnog procesa istraživanja, prisutna je dimenzija procesa kroz koji prolaze materijali. Sa jedne strane korodirani komadi metala za cilj imaju da daju efekat starine i istorije dok sa druge strane požuteli stari papiri na kojima su crteži asociraju na stara dokumenta, mape, na prošlost i uspomenu. 

Na ovaj način imitirana je lažna istorija, dug vek i time pretpostavljen legitimitet jednog zapravo savremeno-površnog istraživanja.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px