1. novembra se otvara izložba radova sa ovogodišnje Umetničke kolonije Ečka

Zrenjanin – Savremena galerija

U Savremenoj galeriji Zrenjanin od ponedeljka 1. novembra 2021. biće otvorena izložba radova nastalih Umetničkoj koloniji Ečka u okviru 42. SUSRETA AKVARELISTA.

Kao jedan od dva saziva koje organizuje Savremena galerija Zrenjanin ove godine po 42. put u Umetničkoj koloniji Ečka organizovani su susreti akvarelista. Od 21. do 23. avgusta u UMETNIČKOJ KOLONIJI EČKA su boravili sledeći umetnici: Marija Avramović i Sam Tvajdejl, Danica Bićanić, Branko Đukić, Aleksandar Rakezić i Marija Šević. 

Odabrani umetnici u skladu sa savremenim umetničkim praksama sa lakoćom upotrebljavaju različite medije u svom stvaralaštvu, a nije im strano ni izražavanje u tradicionalnim likovnim tehnikama, odnosno u akvarelu.

Selektori 42. susreta akvarelista su Sava Stepanov i Slavica Popov a realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin

Bez obzira na izbor tehnike u svim radovima poštuju se osnovne karakteristike akvarela kao što su luminoznost, lazurnost, transparentnost i spontanost. Umetnici su posvećeni različitim ličnim i univerzalnim temama, propituju realnost koja nas okružuje, različite društvene fenomene kao i normalnost koja nam je nametnuta, istražuju različite utopijske i distopijske svetove stvarajući prostor za izražavanje različitih kako pitanja i nedoumica tako i saznanja i mišljenja.

BIOGRAFIJE UMETNIKA

Marija Avramović (Beograd, 1989) Završila je osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Čedomira Vasića. Odlazi na studentsku razmenu 2012.godine u Nansi (Francuska), a nakon završetka master programa u Beogradu (2013) studiranje nastavlja na École Nationale Supérieure des Beaux Arts u Parizu, gde stiče master diplomu 2017. godine.

15 22 avgust 2021

Te godine počinje i saradnju sa Samom Tvajdejlom (Sam Twidale, Hereford, 1988), umetnikom i programerom koji je studirao muziku u Liverpulu. Učestvovali su grupno i samostalno na različitim izložbama i umetničkim događajima, poput : Octobre Numerique (Arl, 2021), Oktobarski Salon (Beograd, 2021.), Muzej Ulm ( Nemačka, 2021.), Luminale Festival (Nemačka, 2020.), U10 (Srbija, 2020.), FILE Festival (Brazil, 2019.), La Villete (Francuska, 2019.), Galerija Novembar (Srbija, 2019.) i druge…

Danica Bićanić (Novi Sad, 1985), master studije vajarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završila je 2010. godine u klasi prof. Gordane Kaljalović. Trenutno je apsolventkinja doktorskih studija likovnih umetnosti na istoj Akademiji. Aktivno nastupa od 2006. godine. Imala je četrnaest samostalnih i više grupnih izložbi i drugih nastupa kod nas i inostranstvu (Rumunija, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, SAD, Bugarska, Rusija, Grčka, Austrija, Nemačka, Hrvatska, Slovenija). Dobitnica je nekoliko nagrada. Od 2011. radila je na mnogobrojnim projektima u oblasti kulture, a od 2017. je članica Predsedništva i koordinatorka programa Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Živi i radi u Novom Sadu, u statusu samostalne umetnice.

Branko Đukić, (Zrenjanin, 1966) Završio Akademiju Umetnosti u Novom Sadu 1995, a  magistrirao na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu 2004. godine. Član je ULUS-a od 1997, a ULUPUDUS-a od 2005. godine. Dobitnik je prve nagrade za crtež na bijenalu jugoslovenskog studentskog crteža 1995. godine. Samostalno je izlagao preko dvadeset puta u zemlji i inostranstvu, a preko sto puta na raznim kolektivnim izložbama. U svom stvaralaštvu oprobao se pored tradicionalne slike i crteža u mnogim drugim medijima poput videa, instalacija kao i u ilustraciji i stripu. Ilustracije je objavljivao u svim značajnijim novinama u regionu kao što su „Nin“, „Delo“, „Politika“… Na tim iskustvima , on svoju likovnu poetiku zasniva uranjajući u opštu estetiku stripa njegovih tipoloških osnova i likova i dolazi do pozicije koja svesno i namerno ne napušta stripovani svet ali ga naglo preobraća u neku vrstu repeticije iskustvenosti opšteg moderniteta i tragova umetničkih sloboda koje je iznedrila umetnost dvadesetog veka. Od 2008. uređuje i vodi festival „STRIPOLIS“ kao i istoimeni časopis koji je posvećen internacionalnom autorskom stripu.

Aleksandar Rakezić (Kraljevo, 1995) Masterirao je 2020. godine na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milete Prodanovića. Trenutno je prva godina doktorskih umetničkih studija, smer slikarstvo, Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Stipendista je francuske Vlade, te je zimski semestar 2019/2020. godine proveo na Visokoj školi za lepe umetnosti u Parizu.

Aleksandar se široj javnosti predstavio prvom velikom samostalnom izložbom « JA ZNAM ZA JEDNU TUGU SA MIRISOM ANANASA » u umetničkom prostoru U10, februar – mart 2020. Među brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu se ističu: „VOYAGE,VOYAGE“ u Galeriji Šira u Zagrebu, Hrvatska (maj 2021.), „Privatna vrednost 2“ u rezidenciji ambasadora Švajcarske (jun 2019.) i dve izložbe na Visokoj školi lepih umetnosti Parizu (januar 2020.) Aleksandar je autor projekta saradnje sa Vojnom akademijom „Bam!Bam!Vrlo dobro! – umetnost u Vojsci“, predstavljenog u galeriji Reflektor, Užice (maj 2021.). Pored spomenutog projekta, Aleksandar je inicijator i autor multimedijalne izložbe „ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ“ u Centru za grafiku i za vizuelna istraživanja, Beograd (februar 2021.), zatim „5 iz 6“, prve studentske izložbe u Galeriji FLU (januar 2019.), i kustoskog projekta „KO IMA KLjUČ? / QUI A LA CLÉ?“, na Visokoj školi lepih umetnosti u Parizu (januar 2020.). 

Marija Šević (Aranđelovac, 1987) Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Usavršavala se na Akademiji lepih umetnosti u Monpeljeu, i kao stipendista francuske vlade boravila je na Akademiji lepih umetnosti u Parizu u klasi profesora Kloda Kloskija i Džejmsa Rajlija. Suosnivač je Umetničkog prostora i kolektiva U10 gde od 2012. godine radi na uređivanju programa.  Učestvovala je na samostalnim i grupnim izložbama kao što su: IN THE NIGHT, WILL YOU FOLLOW ME?, SAAS London, (London, 2019); Balkan Party, galerija MAC (Rim, 2017); HETEROTOPIA, Srpski paviljon (London, 2017); Unsafe Colors, Studio 106 L.A. (Los Anđeles, 2016); (PARA)MATTERS OF PERCEPTION, Project Space Festival, Uqbar (Berlin, 2016); Parallel Vienna (Beč, 2015); LISTE – Art Fair Basel (Bazel, 2015); Synthèse, Francuski kulturni centar (Beograd, 2015); Giorni Felici, Casa Testori (Milano, 2014); It’s hard to be..in time, 47. BITEF, Geozavod (Beograd, 2013); Na Cidade Deserta, Alliance Française (Brazilija, 2013). Živi i radi u Beogradu.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022