Otvorena izložba radova nastalih u Umetničkoj koloniji Ečka, u okviru 42. Susreta akvarelista

Zrenjanin – Savremena galerija

Pred zrenjaninskom publikom našli su se radovi umetnika koji su u Umetničkoj koloniji Ečka boravili od 21. do 23. avgusta, a u pitanju su Marija Avramović, Sam Tvajdejl, Danica Bićanić, Branko Đukić, Aleksandar Rakezić i Marija Šević. 

Selektori 42. Susreta akvarelista su Sava Stepanov i Slavica Popov, a realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Zrenjanin.

Jučerašnjem događaju su, pored ostalih, prisustvovali i direktor Savremene galerije Zrenjanin Dušan Radišić i član Gradsko veća Jožef Stojko.

susret akvarelista zrenjanin 006
Savremena galerija Zrenjanin

-Odabrani umetnici, u skladu sa savremenim umetničkim praksama, sa lakoćom upotrebljavaju različite medije u svom stvaralaštvu. Nije im strano ni izražavanje u tradicionalnim likovnim tehnikama, odnosno u akvarelu. Bez obzira na izbor tehnike, u svim radovima poštuju se osnovne karakteristike akvarela, kao što su luminoznost, lazurnost, transparentnost i spontanost, ili je u njihovom radu prisutan koncept protoka, fluidnosti koji se vezuje za vodu, a voda se vezuje za tehniku akvarela – izjavila je na otvaranju izložbe selektorka Slavica Popov.  

susret akvarelista zrenjanin 013
Savremena galerija Zrenjanin

Popov je naglasila da su umetnici posvećeni različitim ličnim i univerzalnim temama. Oni propituju realnost koja nas okružuje, različite društvene fenomene, kao i normalnost koja nam je nametnuta.

-Takođe, istražuju različite utopijske i distopijske svetove, stvarajući prostor za izražavanje različitih kako pitanja i nedoumica tako i saznanja i mišljenja – ističe Popov.

Predstavljajući učesnike 42. Susreta akvarelista, Slavica Popov navodi da Marija Avramović od 2017. sarađuje sa umetnikom i programerom Samom Tvajdejlom. Njihove animacije u realnom vremenu žive u simbiozi sa radovima na papiru. Koristeći se estetikom video igrica i veštačkom inteligencijom, zajedno prave svetove koji se samostalno i bez prestanka obnavljaju ispred posmatrača.

Rad zrenjaninskog umetnika Branka Đukića se sastoji od foto-dokumentacije koju je on kupovao na buvljim pijacama. Na njima su različiti prizori porodičnog života. Na svakoj fotografiji je intervenisano, čime je izbrisano tuđe, a inkorporirano sopstveno sećanje, odnosno fikcija. Suprotno postupku rada u klasičnom stripu, gde se obično crta na tuđi tekst ili zamisao, ovde se na osnovu prizora na fotografiji rukopisom unosi sopstvena fikcija.

susret akvarelista zrenjanin 016
Savremena galerija Zrenjanin
susret akvarelista zrenjanin 047
Savremena galerija Zrenjanin

Aleksandar Rakezić je stranice časopisa replicirao mimetičkim postupkom sa idejom da nečemu svakodnevnom i profanom povrati status umetničkog dela. Serija akvarela i crteža prikazuje različite i gotovo nepovezane novinske oglase. Iako je na svakom od njih prikazana drugačija scena, oni su selektovani jer je u svakom od njih dotaknut i motiv higijene. Ove scene asociraju na motiv vode, kupanje, prljavštinu i čistoću – objašnjava selektorka ovogodišnjeg Susreta akvarelista.

Nova serija radova Marije Šević, pod nazivom „Youth“, bavi se privremenošću i fenomenom mladosti. U izolovanom ambijentu, na Velikom ratnom ostrvu, aranžirane su scene u kojima mladići aludiraju na potentnost i vitalnost, ali jednako neminovnu osuđenost na prolaznost u skladu sa protokom vremena.

Naposletku, instalacija Danice Bićanić, pod nazivom „Velike misterije“, pripada procesu „Ciklusi“. Ovaj proces traje od 2015. i do sada je u vidu instalacije, odnosno dokumenta, predstavljen više puta, uvek u nekom drugom obliku.

-Čitava instalacija predstavlja svedočanstvo o svakodnevnim i povremenim umetničkim akcijama, koje predstavljaju kontemplaciju određenih društvenih fenomena i same egzistencije. Svi ovi elementi i dokumenti, koji se usložnjavaju i vremenom menjaju, zajedno čine jednu kontinuiranu promenljivu kompoziciju, sa fluidnim značenjem – navodi Slavica Popov.

Grad Zrenjanin je sufinansirao projekat „Prvi do vesti iz Zrenjanina“ a stavovi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022