U Galeriji ALUZ-a otvorena izložba radova “Naša priča” dr Miloša Šarića

Zrenjanin – „Naša priča“ Miloš Šarić

Izložba prikazuje deo istraživačkog procesa u skulpturi koji autor sprovodi od 2014. godine do danas.

Ona povezuje radove iz nekoliko, do sada, ostvarenih tematskih celina. Radovi su vezani istim umetničkim nagonom i likovnim pristupom – sekire i motike, jezik su kojim autor saopštava svoje poimanje stvarnosti, ljudskih odnosa i vrednosti kojima teži.

Stari upotrebni predmeti, oruđe, koriste se kao simbolički elementi za komponovanje skulptura, svojevrsnih narativnih celina.

milos saric aluz 007
dr Miloš Šarić

Bilo da su radovi apstraktni ili često čovekoliki, kakvi su i odabrani za ovu izložbu, uz date nazive, ukazuju na dva umetnikova stava. Jedan je kritički i odnosi se na otuđenost savremenog društva koja je uslovljena novim načinima rada, najčešće posredstvom novih tehnologija (npr. skulpture Tren 1 i Usamljenost).

Drugi stav je onaj koji ukazuje na vrednosti koje treba afirmisati, a koje su vezane za čovekovu intimu, svet ličnog ali i univerzalnog (skulpture Susret, Radost, Hajde da plešemo).

Traženje pojedinca istraživanjem svoje prošlosti, kao i potreba za podrškom i jasnim osloncem u porodici i tradicionalnim delanjima iskazani su kroz radove kao što su Otac, Pogled i Sedenka. Oni zaokružuju lični stav i osećaj da je tek povratkom u prošlost, a to se kroz radove manifestuje i povratkom starim predmetima, moguće razumeti sadašnjost i osvestiti neke vrednosti za budućnost.

Miloš Šarić je osnovne akademske studije vajarstva završio na Fakultetu umetnosti u Prištini – Zvečanu 2014. godine. Master akademske studije Primenjenog vajarstva završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2015. godine, a na istom Fakultetu i doktorirao, na studijskom programu Primenjene umetnosti i dizajn 2019. godine, uža umetnička oblast vajarstvo.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

2 Comments

  1. Svaka cast,odusevljena sam,bravo,cestitam!!!Milose bravo,ponosni smo na tebe,samo tako nastavi!!!

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022