Najava izložbe povodom obeležavanja 82. godine od deportacije Jevreja iz Zrenjanina i Banata

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanin

Povodom obeležavanja 82. godine od deportacije Jevreja iz Zrenjanina i Banata u petak, 18. avgusta 2023. godine, sa početkom u 11.30 časova u Malom salonu biće otvorena izložba posvećena Hermanu Helfgotu – poslednjem zrenjaninskom rabinu. Organizator izložbe je Jevrejska opština Zrenjanin, a autori su: Dragan Rauški, Saša Stokić, Iskra Popov i Senka Vlahović.

Organizator izložbe je Jevrejska opština Zrenjanin.

Herman Helgot, poslednji predratni rabin u Petrovgradu (današnji Zrenjanin), rođen je 1913. godine u Beodri (nekadašnje selo koje se danas nalazi u sastavu Novog Miloševa), u kući koja je bila u sklopu sinagoge. Od rodne Beodre, preko Sarajeva, Beča, Budimpešte, Velikog Bečkereka (Petrovgrada), Štipa, Nirmberga, Bergen Belsena, Kelna i Saviona prikazan je Hermanov izuzetno bogat i zanimlјiv život kroz izložbu fotografija i ličnih predmeta. Izložbu su priredili: Dragan Rauški, Saša Stokić, Iskra Popov i Senka Vlahović.

Nadležni kustos je Biljana Dimkić Krčmar, kustoskinja-istoričarka umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, a izložba će u Malom salonu trajati do 13. septembra 2023. godine.

Herman Helfgot rođen je u Beodri septembra 1913. godine. Osnovnu školu je završio u Beodri, a gimnaziju u Velikoj Kikindi. Nakon završene male mature u kikindskoj gimnaziji Herman je školovanje nastavio u gimnaziji u Velikom Bečkereku (nekadašnji Petrovgrad i današnji Zrenjanin). Nakon položene velike mature u Velikom Bečkereku Herman odlazi u Beograd da se raspita za izučavanje jevrejske teologije. Teološka škola – seminar se nalazila u Sarajevu, tako da se Herman uputio za Bosnu. Tu su ga dočekali čuveni teolozi – glavni rabin Urbah i sefardski rabin Levi. Tri godine provedene u Sarajevu (1932–1934) dali su osnovno teološko obrazovanje vrednom učeniku. 

izvor: Narodni muzej Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022