Izložba posvećena hidrologu i naučniku Vujici Jevđeviću u Kulturnom centru Zrenjanina

Zrenjanin – Vujica Jevđević

Podelite vest

U Kulturnom centru Zrenjanina u sredu, 12. oktobra u 19 časova otvara se izložba „Profesor  dr Vujica Jevđević, hidrolog svetskog glasa“ Olivere Ćosović (MSc). Izložba se organizuje u okviru 43. Međunarodne konferencije „Vodovod i kanalizacija ’22“ koja će se održati u Zrenjaninu od 11. do 14. oktobra. Izložbu organizuje Savez inženjera i tehničara Srbije i Udruženje inženjera Polimlja u saradnji sa Kulturnim centrom a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina. Postavku o radu jednog od najznačajnijih hidrologa i naučnika svetskog glasa posetioci će moći da pogledaju do 18. oktobra.

O postavci, značaju i radu  prof. dr Vujice Jevđevića:

„Prof. dr Vujica Jevđević je jedno od najznačajnijih imena srpske hidrologije i naučnik svetskog glasa. Rođen u Priboju, školovao se u Beogradu, a titulu doktora građevinskih nauka dobio je od  Srpske akademije nauka 1955. godine.

 Radio je na planiranju hidroenergetskih sistema i strateškim rešenjima svih većih hidroenergetskih objekata u Jugoslaviji. Na Građevinskom fakultetu u Beogradu predavao je predmete Hidrologija i Korišćenje vodnih snaga. Prvi je direktor Instituta «Jaroslav Černi» i imao je značajnu ulogu u njegovom osnivanju.

Veliki deo svog radnog i životnog veka proveo je u SAD, radeći kao profesor na Građevinskom fakultetu Univerziteta države Kolorado i kao profesor, istraživač i direktor Vodoprivrednog instituta na Univerzitetu „Džordž Vašington”.

izlozba o vujici jevdjevicu 12. 10. 2022. 2

Prof. Jevđević je participirao u radu inženjerske asocijacije Srbije od trenutka obnavljanja njene aktivnosti, nakon Drugog svetskog rata, pa sve do odlaska iz zemlje. Njegov prvi naučni rad je objavljen u prvom broju časopisa „Tehnika“ izdanju Saveza inženjera i tehničara davne 1946. godine. Participirao je na prvim sastancima redakcije, učestovao na skupovima i kongresima, dajući time svoj doprinos razvoju inženjerske asocijacije.

Imajući dužnost i obavezu da pomognu da se ime lik i delo prof. Jevđevića sačuvaju od zaborava Savez inženjera i tehničara Srbije i Udruženje inženjera Polimlja ušli su u realizaciju  projekta koji je obuhvatao održavanje konferencije i izložbe posvećenih ovom velikanu naše i svetske hidrologije.“ 

Kao što smo i naveli izložba se organizuje u okviru 43. Međunarodne konferencije „Vodovod i kanalizacija ’22“ koja će se održati u Zrenjaninu od 11. do 14. oktobra.

Više o konferencije pogledajte na: http://www.ingkomora.org.rs/vesti/?s=26-09-2022-001

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022