Izložba posvećena hidrologu i naučniku Vujici Jevđeviću u Kulturnom centru Zrenjanina

Zrenjanin – Vujica Jevđević

Podelite vest

U Kulturnom centru Zrenjanina u sredu, 12. oktobra u 19 časova otvara se izložba „Profesor  dr Vujica Jevđević, hidrolog svetskog glasa“ Olivere Ćosović (MSc). Izložba se organizuje u okviru 43. Međunarodne konferencije „Vodovod i kanalizacija ’22“ koja će se održati u Zrenjaninu od 11. do 14. oktobra. Izložbu organizuje Savez inženjera i tehničara Srbije i Udruženje inženjera Polimlja u saradnji sa Kulturnim centrom a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina. Postavku o radu jednog od najznačajnijih hidrologa i naučnika svetskog glasa posetioci će moći da pogledaju do 18. oktobra.

O postavci, značaju i radu  prof. dr Vujice Jevđevića:

„Prof. dr Vujica Jevđević je jedno od najznačajnijih imena srpske hidrologije i naučnik svetskog glasa. Rođen u Priboju, školovao se u Beogradu, a titulu doktora građevinskih nauka dobio je od  Srpske akademije nauka 1955. godine.

 Radio je na planiranju hidroenergetskih sistema i strateškim rešenjima svih većih hidroenergetskih objekata u Jugoslaviji. Na Građevinskom fakultetu u Beogradu predavao je predmete Hidrologija i Korišćenje vodnih snaga. Prvi je direktor Instituta «Jaroslav Černi» i imao je značajnu ulogu u njegovom osnivanju.

Veliki deo svog radnog i životnog veka proveo je u SAD, radeći kao profesor na Građevinskom fakultetu Univerziteta države Kolorado i kao profesor, istraživač i direktor Vodoprivrednog instituta na Univerzitetu „Džordž Vašington”.

izlozba o vujici jevdjevicu 12. 10. 2022. 2

Prof. Jevđević je participirao u radu inženjerske asocijacije Srbije od trenutka obnavljanja njene aktivnosti, nakon Drugog svetskog rata, pa sve do odlaska iz zemlje. Njegov prvi naučni rad je objavljen u prvom broju časopisa „Tehnika“ izdanju Saveza inženjera i tehničara davne 1946. godine. Participirao je na prvim sastancima redakcije, učestovao na skupovima i kongresima, dajući time svoj doprinos razvoju inženjerske asocijacije.

Imajući dužnost i obavezu da pomognu da se ime lik i delo prof. Jevđevića sačuvaju od zaborava Savez inženjera i tehničara Srbije i Udruženje inženjera Polimlja ušli su u realizaciju  projekta koji je obuhvatao održavanje konferencije i izložbe posvećenih ovom velikanu naše i svetske hidrologije.“ 

Kao što smo i naveli izložba se organizuje u okviru 43. Međunarodne konferencije „Vodovod i kanalizacija ’22“ koja će se održati u Zrenjaninu od 11. do 14. oktobra.

Više o konferencije pogledajte na: http://www.ingkomora.org.rs/vesti/?s=26-09-2022-001

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px