Najava: Otvaranje izložbe Pobednici – zrenjaninski paraolimpijci

Zrenjanin - Narodni muzej

Postavka pod nazivom ”Pobednici – zrenjaninski paraolimpijci” biće otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 20. decembra 2021. godine u 12 časova.

Grad Zrenjanin i Narodni muzej Zrenjanin ovu izložbu organizuju u čast sugrađana koji su na nacionalnom i internacionalnom nivou zabeležili vrhunske rezultate u nekoliko sportskih disciplina predstavljajući svoje klubove i grad. Njihove biografije, kao i priloženi predmeti svedoče o važnosti učešća osoba sa invaliditetom u sportskom životu.

Od kraja 19. veka do danas, Zrenjanin dosledno neguje reputaciju grada sporta, u kome su zastupljene mnoge sportske discipline, kolektivni i pojedinačni sportovi i čiji su predstavnici osvajali prestižne nagrade i medalje na lokalnim, evropskim, svetskim takmičenjima, pa i olimpijskim igrama. Ova duga i bogata tradicija i kvalitet potvrdili su i titulu koju je naš grad poneo u 2021. godini, a to je – Evropski grad sporta.

Okolnost da je sport deo svakodnevice Zrenjanina uticala je i na to da pod okriljem Narodnog muzeja Zrenjanin postoji Soba istorije sporta, koja se nalazi u okviru stalne postavke Muzeja.

Ova ustanova je jedna od retkih koja aktivno neguje i baštini pomenutu granu istorije, uz kontinuiran priliv medalja i pehara od sugrađana koji osvajaju vrhunske rezultate na takmičenjima širom sveta. Kao ustanova koja čuva i prezentuje zavičajno nasleđe, Muzej u okviru svoje programske delatnosti, pored stalne postavke, redovno priređuje i izložbe na temu velikih sportskih uspeha.

Paraplegičarski sport u Zrenjaninu je svoj najneposredniji izraz pronašao u delovanju i uspesima dva kluba koja su ostvarila zavidne rezultate u proteklom periodu: u pitanju su Stonoteniski klub invalida “Zrenjanin K2” i Streljački klub osoba sa invaliditetom “Olimp”.

Izložba “Pobednici – zrenjaninski paraolimpijci” predstavlja sportiste sa invaliditetom učesnike paraolimpijada koji su članovi (nekadašnji, odnosno aktuelni) ovdašnjih sportskih klubova. Predstavljeni su Goran Perlić, stonoteniser, Snežana Nikolič, Laslo Šuranji, Živko Papaz i Simo Kecman, strleci, Katarina Draganov Čordaš, plivačica i Jasmin Bambur, skijaš.

Zrenjaninci na paraolimpijadama nastupaju u stonom tenisu, streljaštvu, plivanju i skijanju, a među srpskim paraolimpijcima ima takmičara i u atletici. Jugoslovenski paraolimpijski tim nastupio je prvi put na Igrama 1972. godine. Predstavnici naše zemlje učestvovali su na svim Paraolimpijskim igrama do sada (izuzev u Torontu, Kanada 1976) i uvek se vraćali ovenčani medaljama.

Izložbu su priredile Aleksandra Đukić, Duška Kolarov i Ivana Arađan iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px