Izložba “Pismo i tradicija” 11. februar – 25. mart 2022 u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin

Zrenjanin - „Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima“

Povodom Dana državnosti u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin publika će od petka 11. februara biti u prilici da pogleda izložbu „Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima“ autorke Vjere Medić, muzejskog savetnika Etnografskog muzeja u Beogradu.

Izložbu čine motivi slova i slovnih natpisa na etnografskim predmetima iz 19. i 20. veka, koji su deo kulturne tradicije Srba i drugih naroda koji su živeli na ovim prostorima. Izložba je nastala 2016. godine u okviru obeležavanja 115 godina postojanja Etnografskog muzeja u Beogradu. Predmeti iz čak 18 zbirki sistematizovani su u 8 funkcionalnih kategorija, a izložbu karakteriše raznovrsnost u tehničkom, funkcionalnom, sadržinskom i likovnom pogledu.

Natpisi sakupljeni u ovoj postavci se mogu pratiti hronološki i tematski, sagledavajući razvoj ćirilice koji je naročito bio važan u periodu pre Vukove reforme.

Uz raznolikost sadržaja i formi natpisa, tema izložbe je i osvetljavanje kompleksnih značenja natpisa i odabranih predmeta u materijalnom, društvenom i duhovnom životu pojedinca i zajednice. Izložba naglašava odnos i preplitanje utemeljenih vrednosti tradicionalnog srpskog društva 19. i 20. veka i njegove snažne težnje za usvajanjem tokova savremenog evropskog građanskog društva.

Od retke pojave do velike zastupljenosti motiva pisma na predmetima svakodnevne upotrebe kroz izložbu je oslikan proces neformalnog opismenjavanja stanovništva i refleksija razvoja institucionalnog školstva i prosvete.

Izložba će biti otvorena do 25. marta 2022. godine, a nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Branka Sikimić, viši kustos-etnolog.

pismo i tradicija
Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022