U Kulturnom centru od 2. septembra izložba o Vojvodini i srednjem podunavlju

„Prezentacija diferencija specifika kulturnih, religioznih i mirotvornih vrednosti AP Vojvodine”

Izložba o Vojvodini i srednjem podunavlju pod nazivom – „Prezentacija diferencija specifika kulturnih, religioznih i mirotvornih vrednosti AP Vojvodine”

U Kulturnom centru Zrenjanina od 2. do 15. septembra biće otvorena autorska izložba arhitekte Vojislava  D. Devića.  Izložba pod nazivom – „Prezentacija diferencija specifika kulturnih, religioznih i mirotvornih vrednosti AP Vojvodine“ je multimedijalnog karaktera, višejezična, kartografska a  na više načina publici će predstaviti  osobitost i kulturološke vrednosti Vojvodine i srednjeg Podunavlja.

Otvaranje izložbe zakazno je u četvrtak, 2. septembra u 19 časova. Program otvaranja može da se prati i na Fejsbuk strani Kulturnog centra.

O izložbi – Izvod iz kataloga:

Izložba predstavlja suštinske postojeće vrednosti, dobra i brendove (kulturne i religiozne) AP Vojvodine i srednjeg Podunavlja, između hrvatske i rumunske granice, (Karte „zlatnog” Podunavlja, Sv. Fruške gore, Sr. Karlovaca, N. Sada i Beograda), kulturnu baštinu u muzejima i arhivima, crkve i verske zajednice, zatim kreativne projekte gradskog, pokrajinskog, državnog, evropskog, evroazijskog i svetskog nivoa (Novi Sad – Novi mir – Novo dobro, Promo dvorac AP Vojvodine, Panevropski dunavski mirotvorijum, Evroazijski centar na srpskom Podunavlju, Centar za svehrišćansko susretanje i pomirenje i CENPANTRANS, centar za panharmonično preobraženje čoveka i sveta). 

Na ovoj izložbi vidimo ono sušto što predstavlja branu sadašnjoj zapadnoj rezonanci katastrofe i Hantingtonovoj teoriji prejudiciranja „sukoba civilizacija”, ono što drži „zemlju i gradove“, sveto i profano, ono što treba da upoznamo i čuvamo, ono bez čega ne bismo bili ono što jesmo, ono zbog čega vredi živeti i stvarati u Novom Sadu, Beogradu, na srednjem Podunavlju i u Balkano-Panoniji.

Kulturni centar Zrenjanina od 2. do 15. septembra
Autor izložbe: Vojislav D. Dević

U eri povišenih međudržavnih tenzija i sukoba civilizacija istoka i zapada u 21. veku realizacija ove izložbe predstavlja didaktički budilnik i inicijativu za otvaranje suštinskog dijaloga na temu velikih kulturološko-religiozno-mirotvornih potencijala AP Vojvodine i Novoga Sada, Beograda i Srbije za promociju i razvoj komunikacijskih, kulturoloških i mirotvornih projekata koji promovišu srednje Podunavlje kao jedinstveni prostor tolerancije i svečovečanske misije mira, suživota i kreativnosti.

O autoru izložbe. Kraći biografski zapis. Izvod iz kataloga:

Rođen 1952. u Novom Sadu. Diplomirao na urbanističkom smeru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu 1977. Specijalizirao urbanizam na Univerzitetu PARIZ VIII u SenDeniju 1982/3. Izabran u zvanje profesora na Međunarodnoj slovenskoj akademiji nauka, obrazovanja i umetnosti u Moskvi 1995, a u zvanje savetni-ka na Geografskom institutu SANU „Jovan Cvijić” 2005. Istraživač, teoretičar i prak-tičar prostornog planiranja, urbanizma, arhitekture, zaštite gradograditeljskog nasleđa, ekologije, kartografije i strateških mirotvornih projekata (Hram svehrišćanskog pomirenja, SRBALBANOPOLIS, SRB-BOŠHRT palata pomirenja u Sarajevu, CENPANTRANS, PANEVROPSKI DUNAVSKI MIROTVORIJUM i EVRO-AZIJSKI CENTAR). Učesnik je na više desetina stručnih i naučnih simpozijuma. Autor je više knjiga i desetina info karata.

Radio je u Zavodu za urbanizam Grada Novog Sada, u Izvršnom veću Vojvodine, Sekretarijatu za privredu i u Opštini Kovin. Od 2008. je direktor STRATEG PROJEKTA a od 2011. upravitelj Fondacije „MATICA MIRA”. Član je više strukovnih  udruženja i instituta u zemlji i inostranstvu.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022