NAJAVA – Izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“ u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanina

Postavka pod nazivom „Nemanjići – rađanje kralјevine“ biće dostupna posetiocima u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od četvrtka, 18. maja 2023. godine. Izložba obuhvata deo kostima i rekvizita korišćenih za realizaciju istoimene serije u produkciji Radio-televizije Srbije. Autori su za cilј imali da dočaraju ceremonijalni i svakodnevni život srednjovekovne srpske vlastele na osnovu svedočanstava sačuvanih na freskama, kao i na osnovu svog talenta i inspiracije. Autor izložbe, koja je premijerno bila postavlјena u galeriji Radio-televizije Srbije, je direktor Galerije Petar Đinović, dok su postavku pripremile glavna kostimografkinja RTS-a Suzana Gligorijević, scenografkinja Mira Andrejević i Aleksandra Stošić Krstović sa timom. Nadležni kustos i autor postavke u zrenjaninskom muzeju je Aleksandar Šalamon, arheolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

Nemanjići – rađanje kralјevine” je istorijsko-dramska televizijska serija snimana 2017. godine, čije je premijerno prikazivanje počelo februara 2018. na kanalu RTS 1. Ona predstavlјa najveći produkcijski poduhvat u istoriji srpske televizije, jer je za nju angažovano 218 glumaca i 2700 statista, a snimana je na više od 200 lokacija. Serijalom koji je obuhvatio 200 godina vladavine najuticajnije srpske srednjovekovne dinastije Nemanjić, obeleženo je 800 godina od nastanka srednjovekovne Kralјevine Srbije i krunisanja Stefana Prvovenčanog. Projekat je nastao u režiji Marka Marinkovića, a po scenariju Gordana Mihića i produkciji Radio-televizija Srbije.

Dinastija Nemanjić predstavlјa jednu od najvažnijih dinastija u srpskoj istoriji, koja je vladala od kraja XII do druge polovine XIV veka. Nјihov uticaj i značaj u oblasti politike, kulture i religije protezao se daleko preko granica Srbije, što ih čini jednom od najvažnijih dinastija u istoriji Balkana.

Nemanjići su osnovali srpsku državu u periodu kada su na Balkanu vladale moćne srednjovekovne države, poput Vizantije, Bugarske i Ugarske. Nјihov uticaj se pojavio u vreme kada je Srbija bila pod vlašću Vizantije, a prvi srpski vladar, i njen rodonačelnik, bio je veliki župan Stefan Nemanja. Tokom vladavine Nemanjića, Srbija je postala jedna od vodećih sila na Balkanu.

Osim arhitekture, dinastija Nemanjić je bila veliki pokrovitelј književnosti i obrazovanja. Stefan Nemanja je osnovao manastir Hilandar na Svetoj Gori, gde je počela da se razvija prva srpska književnost. Dinastija Nemanjić je takođe bila veliki pokrovitelј pravoslavne crkve, koja je bila i ostala sastavni deo srpske kulture i identiteta. Nemanjići su postavili temelјe za budući razvoj srpske države i kulture, čime su ostavili trajni uticaj na srpsku istoriju.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022