Otvorena izložba „Muzej u očima dece“ u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – Muzej u očima dece

Interaktivna izložba posvećena zavičajnom nasleđu pod nazivom “Muzej u očima dece” traje u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od 8. maja do 24. juna 2023. godine.

Izložba stiže iz Narodnog muzeja Kikinda i namenjena je deci uzrasta od 6 do 12 godina, kao i porodicama sa mlađom decom. Premijerno je bila otvorena u sklopu manifestacije “Mamutfest” septembra 2022. godine.

Autori projekta i izložbe su Katarina Dragin, muzejski edukator i Dragan Kiurski, viši muzejski pedagog. Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Ivana Arađan, viši muzejski pedagog, a saradnik na izložbi je Aleksandra Kurjak, muzejski edukator.

Izložba je nastala u okviru projekta „Muzej u očima dece“ koji je podrazumevo saradnju muzejskih stručnjaka i dece uzrasta od 6 do 8 godina, uz njihovu participaciju. Dvadesetčetvoro dece je kroz niz radionica i nakon upoznavanja sa stalnom postavkom muzeja u Kikindi imalo priliku da se uključi u planiranje izložbe tako što su aktivno učestvovali u odabiru tema i predmeta.

Postavka obuhvata dečije likovne radove, ilustracije i video materijali nastao kroz radionice na kojima su učesnici predlagali načine prezentacije odabranih predmeta.

Predmeti su grupisani u nekoliko celina kako bi se obezbedilo razumevanje najrazličitijih tema: način šivenja i peglanja, čuvanje hrane, izgled i upotreba novca i nakita u prošlosti… U cilju ispitivanja dečijih shvatanja o tome čemu služe muzeji i galerije i kako ih oni doživljavaju, kako se pravi izložba, šta je to nasleđe, eksponat, koja su to muzejska zanimanja i dr, deca su učestvovala u grupnom intervjuu u cilju nastanka kratkog filma koji je prikazan u okviru izložbe.

Izložba predstavlja predmete grupisane oko 10 tema koje omogućavaju sagledavanje života u prošlosti Kikinde. Navedene teme gotovo u potpunosti su srodne sa eksponatima koji su izloženi u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin, odnosno korespondiraju sa opštim prirodnim i kulturnim nasleđem Banata.

Kao važan segment izložbe ističe se interaktvnost koja omogućava posetiocima da sami istražuju unutar određenih celina. Interakcija uključuje sledeće aktivnosti: slaganje slagalice, crtanje novca, merenje sastojaka na vagi, peglanje odeće i širenje veša, slušanje muzike sa gramofona i gusala i slične aktivnosti.

Za potrebe izrade dizajna izložbe deca su angažovana da nacrtaju izabrane muzejske eksponate i predstave ih na način kako ih ona vide (njihovu namenu ili širi kontekst).

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022