Otvorena izložba „Muzej u očima dece“ u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – Muzej u očima dece

Interaktivna izložba posvećena zavičajnom nasleđu pod nazivom “Muzej u očima dece” traje u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od 8. maja do 24. juna 2023. godine.

Izložba stiže iz Narodnog muzeja Kikinda i namenjena je deci uzrasta od 6 do 12 godina, kao i porodicama sa mlađom decom. Premijerno je bila otvorena u sklopu manifestacije “Mamutfest” septembra 2022. godine.

Autori projekta i izložbe su Katarina Dragin, muzejski edukator i Dragan Kiurski, viši muzejski pedagog. Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Ivana Arađan, viši muzejski pedagog, a saradnik na izložbi je Aleksandra Kurjak, muzejski edukator.

Izložba je nastala u okviru projekta „Muzej u očima dece“ koji je podrazumevo saradnju muzejskih stručnjaka i dece uzrasta od 6 do 8 godina, uz njihovu participaciju. Dvadesetčetvoro dece je kroz niz radionica i nakon upoznavanja sa stalnom postavkom muzeja u Kikindi imalo priliku da se uključi u planiranje izložbe tako što su aktivno učestvovali u odabiru tema i predmeta.

Postavka obuhvata dečije likovne radove, ilustracije i video materijali nastao kroz radionice na kojima su učesnici predlagali načine prezentacije odabranih predmeta.

Predmeti su grupisani u nekoliko celina kako bi se obezbedilo razumevanje najrazličitijih tema: način šivenja i peglanja, čuvanje hrane, izgled i upotreba novca i nakita u prošlosti… U cilju ispitivanja dečijih shvatanja o tome čemu služe muzeji i galerije i kako ih oni doživljavaju, kako se pravi izložba, šta je to nasleđe, eksponat, koja su to muzejska zanimanja i dr, deca su učestvovala u grupnom intervjuu u cilju nastanka kratkog filma koji je prikazan u okviru izložbe.

Izložba predstavlja predmete grupisane oko 10 tema koje omogućavaju sagledavanje života u prošlosti Kikinde. Navedene teme gotovo u potpunosti su srodne sa eksponatima koji su izloženi u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin, odnosno korespondiraju sa opštim prirodnim i kulturnim nasleđem Banata.

Kao važan segment izložbe ističe se interaktvnost koja omogućava posetiocima da sami istražuju unutar određenih celina. Interakcija uključuje sledeće aktivnosti: slaganje slagalice, crtanje novca, merenje sastojaka na vagi, peglanje odeće i širenje veša, slušanje muzike sa gramofona i gusala i slične aktivnosti.

Za potrebe izrade dizajna izložbe deca su angažovana da nacrtaju izabrane muzejske eksponate i predstave ih na način kako ih ona vide (njihovu namenu ili širi kontekst).

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px