Otvorena izložba „Milan Minić arhitekta i slikar, trag u vremenu“ u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanina

Izložba „Milan Minić arhitekta i slikar, trag u vremenu“  dr Igora Marića otvorena je sinoć u Malom salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja.

Izložba je posvećena liku i delu poznatog srpskog arhitekte i slikara koji je rođen u Prijepolju 1889. godine, a školovao se u Beogradu i Parizu. Milan Minić je tvorac značajnih arhitektonskih dela koja između ostalog obuhvataju hotele „Dalmacija“ i „Hercegovina“ u Banji Koviljači, hotel „Zeleni venac“ u Šapcu, hotel „Mažestik“ u Beogradu, pravoslavnu crkvu u Drvaru, Dom kulture u Majdanpeku, Klub Izvršnog veća u Beogradu i dr.

Minić je iza sebe ostavio i značajan slikarski opus, tokom celog svog profesionalnog života bio je angažovan u različitim asocijacijama počev od Udruženja jugoslovenskih inženjera i arhitekata, Kluba arhitekata, Inženjerske komore, Udruženja likovnih umetnika Srbije i dr. Izložba pokazuje Minićev životni put i njegova najznačajnija arhitektonska i likovna ostvarenja.

Izložbu su organizovali Savez inženjera i tehničara Srbije i Društvo inženjera Zrenjanin u saradnji sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije i zrenjaninskim Narodnim muzejom.

Izložba će biti otvorena do 11. jula.

“Veliko mi je zadovoljstvo videti vas u ovakvom broju, što ukazuje koliko je interesovanje povodom večerašnje izložbe “Milan Minić arhitekta i slikar, trag u vremenu” autora dr Igora Marića.

Zahvalio bih se direktoru Kulturnog centra Zrenjanina Goranu Marinkoviću, koji je predložio da se ova izložba koja opisuje rad ovog poznatog srpskog arhitekte postavi upravo ovde u Muzeju. Ovo nije jedina izložba koja će se realizovati u saradnji sa Kulturnim centrom, imajući u vidu da su obe ustanove okrenute ka kulturi i prezentovanju kulturnih vrednosti.

izlozba milan minic 019
Siniša Onjin, direktor Narodnog muzeja Zrenjanina

Naše dve ustanove imaju uspešnu saradnju, a verujem i da ćemo u budućnosti pomeriti standarde i podići lestvice saradnje na viši nivo. Pozdravljam vas sve, čestitam autoru na izložbi i želim vam da uživate u našem muzeju.”, rekao je direktor Narodnog muzeja Zrenjanin Siniša Onjin.

izlozba milan minic 021
Goran Marinković, direktor Kulturnog centra Zrenjanina

“Društvo inženjera Zrenjanina ima odličnu saradnju sa Savezom inženjera i tehničara Srbije, i ja im se ovim putem zahvaljujem na privilegiji što smo na prvom mestu za ovakve projekte, da dobijemo među prvima ovakve izložbe.

Cilj je da promovišemo naučnike i umetnike iz provincija. Oni su svetski poznati, ali lokalno nisu. Drago nam je da naši građani, naročito mlađa populacija, čuje šta su to naši naučnici stvorili i napravili, kao i koliko su značili za ovu zemlju.”, rekao je direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković.

“Savez inženjera i tehničara Srbije pokušava da otkriva ljude koji su izuzetno značajni za našu kulturu, inženjerstvo i umetnost. Ovo je jedna serija izložbi, gde imamo našeg poznatog doktora nauka o poljoprivredi, zatim hidroinženjer, i još nekoliko takvih izložbi.

Milan Minić je rođen u Prijepolju 1889. godine. Imao je veoma interesantan život, počeći od Balkanskih ratova, zatim Prvi svetski rat i Drugi svetski rat, u kojima je uvek bio dobrovoljac, ali je uporedo bio i slikar i arhitekta.

izlozba milan minic 027
dr Igor Marić, autor izložbe

O njemu je urađeno nekoliko slikarskih izložbi, ali nije urađena ni jedna arhitektonska izložba, pa je zbog toga ovo njegova prva arhitektonska izložba.”, rekao je autor izložbe dr Igor Marić.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px