U četvrtak otvaranje izložbe Merak mi je u Narodnom muzeju Zrenjanin

Zrenjanin - Narodni muzej

Izložba iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Merak mi je…“  biće otvorena u Salonu zrenjaninskog Muzeja u četvrtak, 23. decembra 2021. godine, u 19 časova. Na izložbi i u pratećem katalogu, u kontekstu hedonizma, razmatrano je 30 slika i crteža koji asociraju na zadovoljstvo i čija tema su kafana, piće, hrana, muzika, igra, odmor u kući ili u prirodi…

Izložba se otvara na dan rođenja slikara Stevana Aleksića, autora čuvene žanr-kompozicije „Veseli Banaćani“ koja se motivom, ali još više atmosferom, nametnula kao centralna slika postavke. Osim ove monumentalne kompozicije koja prikazuje odlomak svakodnevice u jednoj kafani, izdvojeno je još nekoliko radova koji kafanski prostor nagoveštavaju u samom naslovu (poput crteža Pauline Sudarski) ili sadržajem navode da pomislimo da je u pitanju sličan ambijent („Veselo društvo”, „Društvo koje pije”, „Seoska lola”).

Uz piće, neizostavna obeležja kafanskog prizora su muzika i igra, pa su se na izložbi našli i „Duet” mađarskog autora Ištvana Senjija, „Svirač” i „Orkestar” Vladislava Vukova, ali i crtež Uroša Predića na kojem slikar predstavlja „Banatsko kolo” kakvo se zaigralo, ne u kafani, već na trgu u njegovom rodnom Orlovatu. Uživanje u hrani prikazuju dve slikarke savremenice – Zora Petrović i Friderika Bende, koje ženskim figurama u ruke stavljaju voće iz kojeg izbija sva slast života („Bogatstvo”, „Devojčice sa grožđem”).

Ovakve scene uvode u predstave hedonizma u prirodi, bilo da je to pored vode („Kupačice”, „Mali kupači”, „Susret jedrilica”, „Pecaroši”) ili pod okriljem drveća („Društvo u parku”, „Odmor u parku”, „Letnja bašta”).

Autor izložbe i kataloga je viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko. Realizaciju izložbe su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin. Projekat su pomogli kompanija Gomeks. Asocijacija autentičnih hedonista, Color Media Communications, Muzička škola „Josif Marinković“ Zrenjanin i Gradska kafana „Stara zanatlija“.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022