Izložba i tribina „Kultura sećanja“ održani sinoć u Kulturnom centru Zrenjanina [FOTO]

Zrenjanin – „Kultura sećanja

Sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina otvorena izložba „Sećanje koje traje, Prebilovci“ autorke Jasmine Tutunović Trifunov, više kustoskinje Muzeja žrtava genocida pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina, Narodni muzej u Zrenjaninu i Muzej žrtava genocida organizuju manifestaciju „Kultura sećanja“ u znak sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. Otvaranju izložbe, ispred Grad Zrenjanina, prisustvovala je pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević i učenici završnih razreda EGŠ „Nikola Tesla“ sa svojim profesorima.

Takođe, u sklopu izložbe održana je i tribina „Prebilovci, tamo i kamen ima ožiljak“. Govornici na tribini su bili: Sanja Dragićević Babić, novinarka, autorka dokumentarnog filma RTS o stradanju srpskog stanovništva  u Prebilovcima i Bojan Arbutina istoričar Muzeja žrtava genocida. Moderator tribine je Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa.

„Izložba „Prebilovci-sećanje koje traje“ rađena je u okviru dana sećanja koji organizuju Muzej žrtava genocida, Kulturni centar u Zrenjaninu i Narodni muzej u Zrenjaninu, koji su posvećeni svim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu.

Prebilovci su jedna od možda najtužnijih priča srpske istorije. Radi se o hercegovačkom selu, u blizini Čapljine, koje je tokom dvadesetog veka stradalo u više navrata i u više ratova.

prebilovci kc zrenjanin 027
Autorka izložbe, Jasmina Tutunović Trifunov

Koristili smo dokumentarne fotografije koje se nalaze u zbirkama Muzeja žrtava genocida, i pošto se radi o prigodnoj izložbi koja nije dozvoljavala neke velike zahvate, odlučili smo da predstavimo to stradanje Prebilovaca u Drugom svetskom ratu, odnosno kako je izgledao život Prebilovaca pre rata, zatim stradanje 1941. godine kada je više od 500 ljudi bačeno u kraške jame, zatim obnovu života posle Drugog svetskog rata, ali i pokušaj zaborava. Naime, 1960tih godina su te jame, po novim komunističkim vlastima zabetonirane i tu imamo zatiranje sećanja na taj veliki zločin. Zatim sledi obnavljanje sela Prebilovci od 60tih do 80tih godina. 1990. i 1991. godine došlo je do velikih iskopavanja. Tom prilikom su otkopane neke od jama sa kostima žrtava i zajedno su bile pohranjene u kriptu crkve Hrista spasitelja i prebilovačkih žrtava.

Nažalost, ratovi 90tih godina na teritoriji nekadašnje Jugoslavije doveli su do novog stradanja, tako da su Prebilovci ponovo 19991. godine stradali. Tom prilikom uništavane su i kuće, škola i groblje, međutim posle svega Prebilovci i dalje žive.

Ponovo je obnovljena škola „Kralj Milutin“ u kojoj se desio taj veliki zločin 1941. godine. Takođe je sagrađena i nova crkva sa kriptom u koje su položeni ostaci iskopanih žrtava iz 90tih godina.“, rekla je autorka Jasmina Tutunović Trifunov, viša kustoskinja Muzeja žrtava genocida.

„Kulturni centar Zrenjanina inače u svom programu ima manifestacije koje se tiču naše prošlosti, i koje se tiču upravo sećanja na sve žrtve koje je srpski narod dao za slobodu i da bi mi imali ovu državu u kojoj sada živimo.

Ova manifestacija pre svega je posvećena mladim ljudima, da bi saznali što više o strašnim zločinima koji su učinjeni nad našim stanovništvom i u NDH i u drugim okupiranim teritorijama gde su živeli Srbi. Smatramo da ćemo tako pospešiti sve ono što bi mladi trebali da znaju o svojoj prošlosti, a s druge strane da bi mogli da donose pravilne odluke u budućnosti, moramo imati taj osećaj za te žrtve koje su date da bi mi danas živeli ovako kako živimo.

Prebilovci su sinonim na žalost zločina koji su učinjeni nad srpskim narodom.

To je jedno malo selo koje je skoro istrebljeno, dakle vrlo je malo preživelih, i smatramo da su Prebilovci ustvari sinonim tog strašnog zločina nad Srbima i zbog toga je izabrano da se o njemu priča, ali nažalost u našoj istoriji imamo mnogo stvari o kojima treba da se kaže i smatramo da ćemo mi kao njihovi potomci na ovaj način oživeti neke uspomene.“, rekao je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px