NAJAVA: Izložba grafika „PARISKA MAPA – linorezi“, likovnog umetnika Mehmeda Slezovića u Galeriji ALUZ

Zrenjanin - Galerija ALUZ

Pozivamo vas da posetite IZLOŽBU GRAFIKA „PARISKA MAPA – linorezi“, likovnog umetnika Mehmeda Slezovića, u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), Subotićeva 1 (zgrada Narodnog muzeja, ulaz sa Trga slobode), čije će svečano otvaranje biti upriličeno u ponedeljak, 2.10.2023 u 19.00 h.

Izložba će trajati do 13.10.2023. Radno vreme galerije:  17.00 – 20.00

Mehmed Slezović – Rođen 1960 u Novom Pazaru. Fakultet likovnih umetnosti, odsek slikarstva, završio je u Beogradu 1985. god. u klasi prof. Radenka Miševića. Postdiplomske studije slikarstva završio kod prof. Mome Antonovića 1987. god. a potom i postdiplomske studije  grafike kod prof. Emira Dragulja 1990. god. Doktorirao iz oblasti teorije umetnosti  sa temom ,,Umetnički crtež u savremenoj praksi i teoriji“ 2009.god. Od 2008 god. profesor je slikanja i crtanja  na Departmanu za umetnost  Univerziteta u Novom Pazaru. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1987 god. 

Priredio preko 70 samostalnih i više od 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Za svoj rad višestruko nagrađivan međunarodnim i domaćim priznanjima.

Projekat ,,Pariska mapa’‘ obuhvata 20 grafičkih listova u tehnici linoreza u boji. Mapa je nastala kao sublimacija iskustva boravka u Parizu i više ciklusa koji su joj prethodili / ,,Meditacije na Seni“, crteži olovkom u boji i pasteli,  ,,Pariz, slika i grad“, ulja, / od kojih su  većIina ovih radova  izlagani/, i predstavlja izbor iz veće količine crteža inspirisane Parizom, prevedenih u grafički medij. 

Mapirajući pojedine elemente gradskog tkiva, naročito skulpture uklopljene u urbani ambijent, autor nastoji dekodirati simbolička značenja imperijalnog grada kroz vreme kao velikog i istorijskog središta evropske umetnosti i istorijske pozornice na kojoj su se rađale ideje koje su menjale svet u političkom i kulturno-umetničkom domenu. 

Naročito je istaknut sloj značenja kao grada SVETLOSTI, što se dalje manifestuje kao likovni izazov za istraživanje svetlosti i boje u grafičkom mediju visoke štampe. Na taj način autor nastoji povezati nekoliko elemenata, simbolička značenja, promenljivost umetničke centričnosti, vremenitost, prolaznost i savremenost te relacije kulturnog i umetničkog centra u epohi globalizacije kulture i policentričnosti savremene kulture i dovesti ih u vezu sa likovnim okvirom koji ovaj grad čine inspirativnom i intrigantnom temom savremenom umetniku. Time se istovremeno dekonstruišu one predstave grada počevši od impresionista do moderne koje Pariz vide kao grad 19 veka za razliku od Njujorka  koji postaje paradigmom grada 20 stoleća. 

Autor, dakle, sem što ukazuje na trajnu privlačnost Pariza kao inspirativnog jezgra za ličnu introspekciju i nasleđa kulture, takođe želi pokazati koliko i ,,tvrde“ tehnike visoke štampe, kao što je linorez, mogu biti podatne za istraživanje fluidnih aspkata svetlosti gradskog tkiva čiji rezultati domašaju metafizičke horizonte.

Generacijski jaz proizvodi različita interesovanja kod umetnika  uslovljena duhom vremena i ukupnim modusima vladajućih ideja, ali je teško ostati ravnodušan pred izazovima Pariza koji je nadahnjivao umetnike svih epoha. U tome je valjda, i draž umetnosti i njenog večitog otkrivanja sveta i samootkrivanja u njemu. Sveta koji je u neprestanom menjanju i naše sopstvene prolaznosti koju umetnost, ako već ne može zaustaviti, može bar beležiti čuvajući ono što je sublimno i što ostaje tragom prisustva i večite zapitanosti. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px