Izložba Fragmenti celine Vesne Perunović u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu

Fragmenti celine

U ponedeljak, 2. avgusta 2021. godine u 19 časova u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji otvorena je izložba kanadske umetnice srpskog porekla Vesne Perunović pod nazivom „Fragmenti celine“ koja će trajati do 26. avgusta.

fragmenti celine 021
Fragmenti celine
fragmenti celine 002
Fragmenti celine

Serija radova iz opusa “Fragmenti celine” istražuje intimne i društvene odnose koristeći se metaforom „slomljenog tanjira“. Radovi na izložbi se bave arhetipovima, pojmom fragmentacije i jedinstva, krhkosti i izdržljivosti, reflektujući kako naš lični, tako i kolektivni odnos prema krizi i ključnim problemima sa kojima se danas suočavamo. Kroz dvostruku prizmu ličnog i političkog, rad se bavi strategijama rekonstrukcije, obnavljanja i restauracije onoga što je oštećeno, razrušeno i uništeno.

fragmenti celine 041
Fragmenti celine
fragmenti celine 023
Fragmenti celine

Rad Vesne Perunović se bavi pitanjima doma, izmeštanja, temama mobilnosti i granica. Rođena i obrazovana u bivšoj Jugoslaviji, Vesna Perunović se kasnih osamdesetih godina iselila u Toronto,Kanada. U svojoj umetničkoj praksi Vesna Perunović često inkorporira crtež, skulpturu, slikarstvo,video i performans i prezentuje ih kao slojevitu interdisciplinarnu instalaciju. Njen rad se bazira na vlastitom iskustvu stečenom kroz žensku perspektivu i ličnih narativa – kulturnog izmeštanja,tranzicije i asimilacije, kao i identiteta posmatranog u odnosu na širi društveni i politički kontekst.

Njena umetnička praksa se bavi diskursom između linije i forme, figuracije i apstrakcije. Rad Vesne Perunović kostantno oscilira između mesta i prostora, javnog i privatnog, materijalnog i nematerijalnog. U karijeri koja traje vise od trideset godina Vesna Perunović je izlagala na više od 150 grupnih i samostalnih izložbi širom sveta.

fragmenti celine 036
Fragmenti celine
fragmenti celine 040
Fragmenti celine

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *