Izložba: Fabrike nameštaja u zrenjaninu – Između industrije i primenjene umetnosti

Zrenjanin, petak, 12. novembar 2021. 18h, Mali salon NMZ

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 12. novembra 2021. godine, sa početkom u 18 časova biće otvorena izložba pod nazivom “Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti” čiji je autor Dejan Vorgić, istoričar umetnosti i kustos Zbirke primenjene umetnosti zrenjaninskog Muzeja.

Ove godine navršava se 160 godina od osnivanja fabrike nameštaja Antona Bencea i 75 godina od nacionalizacije preduzeća i preregistracije u vidu Industrije nameštaja Žarko Zrenjanin. Fabrika je u toku svog postojanja dugog 142 godine ostavila neizbrisiv trag u brojnim sferama života, ne samo grada, već i mnogo šire.

Ona pripada najužem krugu industrijskih preduzeća čiji je doprinos razvoju primenjene umetnosti na ovim prostorima bio od nemerljivog značaja. Imajući u vidu aktuelni jubilej i prethodne inicijative, obaveza Muzeja bila je da predstavi istorijat rada fabrike, kao i predmete koji svedoče o njenoj burnoj prošlosti i umetničkoj senzibilnosti koja je uvek pratila stilske epohe i savremenost u oblikovanju nameštaja.

Izložbenu postavku čine primerci nameštaja proizvedeni u vremenskom rasponu od poslednjih decenijama XIX pa sve do kraja XX veka, u stilskim karakteristikama od istoricizma, preko secesije, ar dekoa, funkcionalizma, pa sve do postmoderne.

Prateći materijal čine nacrti za nameštaj, knjige i table mustri, fotografije, računi, zahvalnica i dr.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022