Otvaranje izložbe „Četvrti stalež – dehumanizacija čoveka“, likovnog umetnika Bogdana Đorića u Galeriji ALUZ

Zrenjanin – Galerija ALUZ

Pozivamo vas da posetite izložbu „Četvrti stalež – dehumanizacija čoveka“, likovnog umetnika Bogdana Đorića , u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), Subotićeva 1 (zgrada Narodnog muzeja, ulaz sa Trga slobode). Svečano otvaranje će biti upriličeno u ponedeljak, 19.6.2023, u 19.00 časova. Izložba će trajati do 3.7.2023. Radno vreme galerije: 12.00 – 20.00    

Bogdan Đorić, diplomirani slikar likovnih umetnosti, rođen je 1983. godine u Zrenjaninu, Srbija, SFRJ. Završio je crednju umetničko/dizajnersku školu “Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, smer – likovni tehničar. Diplomirao je 2009. godine na Univerzitetu umetnosti – Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer – slikarstvo, u klasi profesora Velizara Krstića i Gordana Nikolića. Fakultet je završio kao jedan od najboljih studenata FLU u Beogradu. Dobio je pet nagrada za umetnički rad. Od 2010. godine je član ULUS-a i od 2016. je član ALUZ-a. Do sada je izlagao na 142 kolektivne izložbe u Srbiji, Sloveniji, BIH, Makedoniji, Grčkoj, Japanu, realizovao je 26 samostalnih izložbi. Učestvovao je na 48 likovnih kolonija u Srbiji i inostranstvu. Bio je član umetničke društveno angažovane grupe ARTizani. Bavi se pedagoškim radom – nastavnik likovne kulture, živi i radi trenutno na relaciji Zrenjanin – Beograd.

Četvrti stalež – dehumanizacija čoveka

Društveno angažovana teorijska razmišljanja za umetničku praksu

IV ctalež je poput virusa ili genetski modifikovane duše i duha čoveka. Besni zombi ljudi, kada se narod pretvori u bezobličnu rulju. Ako su prva dva staleža plemstvo i sveštenstvo bili nosioci visokih simbola ljudskog postojanja, čovek kao vojnik i čovek kao čisto duh, treći građanski stalež je bio u stvari protiv stalež, antistalež, dekadentna pobuna protiv svakog simboličkog stvaranja i života, u suštini protiv života je degenerisani četvrti destruktivni i smrću opsednuti stalež. Te pojave se već uveliko odgajaju po neboderima, konclogorima, pametnim gradovima, metropolama, koji je u stvari pobuna ne protiv ovoga ili onoga simbola, već protiv simboličkog života uopšte. On je u biti svojoj gomila, rulja koja ustaje protiv svega što nije haos i što ima smer i cilj. To su slučajni ljudi, ljudi trenutka, dnevnih raspoloženja i neposredno su i nužni proizvod metastaze propadanja građanskog staleža i društva. Odnosno neurotićne potrebe da se čovek demokratije učini odanim i lako kontrolisanim podanikom. U prevodu, debilizovana gomila je sve što ostaje. 

Inteligencija progresivno opada još od 19 veka, kognitivne sposobnosti postaju sve bazičnije, a umesto njih dolazi funkcionisanje na osnovu Pavlovljevog refleksa jedne bezumne mase ispranih mozgova putem medijskog negovanja nasilja i epidemijsko-pandemijskog zaglupljivanja. Što je više društvene tehno-hiper kontrole, to je manje razmišljanja i svesnog preispitivanja. Epoha post-demokratije u kojoj autoritarni režimi postaju sve dominantniji i moćniji doneće još veću automatizaciju čoveka, pretvarajući ga u još nesposobnijeg, glupljeg, zavisnijeg, a tako je idealan za karneval hleba i igara kao u doba propadanja Rimskog carstva. Moderni čovek otuđen je ne samo od svog rada već i od čitavog društva u kom živi gde je stvarnost regulisana strahovladom. To je svet beskrajne patologije u sistemu planiranih bolesti, socijalnih anomalija i orgija, takav svet poješće sam sebe. Znakovi su svuda oko nas, od legalizacije pedofilije, i eutanazije do incesta, čovek je prevazišao svoju svrhu. 4 stalež slomiće i ovu Vikinško zapadnu civilizaciju jer je već i ona u inerciji svog trajanja rđave beskonačnosti. Uživajmo ironično u poslednjim danima naše Pompeje, a na mala vrata nad ulazi i dolazi veštačko-umjetna otuđena inteligencija da nam presudi i stavi tačku.

Bogdan Đorić, 2023.

Kataloški podaci: na ovoj izložbi je predstavljeno ukupno 49 likovnih dela, od toga ima 7 slika koje su slikane akrilnim bojama, ostalo su crteži na akvarel papiru, tehnike su akrilik i hemijska akvarel olovka, radovi su nastali 2022-23. godine, i dalje su u produkciskom nastanku i razvoju.

Dobrodošli!

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022