Otvaranje izložbe „Četvrti stalež – dehumanizacija čoveka“, likovnog umetnika Bogdana Đorića u Galeriji ALUZ

Zrenjanin – Galerija ALUZ

Pozivamo vas da posetite izložbu „Četvrti stalež – dehumanizacija čoveka“, likovnog umetnika Bogdana Đorića , u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), Subotićeva 1 (zgrada Narodnog muzeja, ulaz sa Trga slobode). Svečano otvaranje će biti upriličeno u ponedeljak, 19.6.2023, u 19.00 časova. Izložba će trajati do 3.7.2023. Radno vreme galerije: 12.00 – 20.00    

Bogdan Đorić, diplomirani slikar likovnih umetnosti, rođen je 1983. godine u Zrenjaninu, Srbija, SFRJ. Završio je crednju umetničko/dizajnersku školu “Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, smer – likovni tehničar. Diplomirao je 2009. godine na Univerzitetu umetnosti – Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer – slikarstvo, u klasi profesora Velizara Krstića i Gordana Nikolića. Fakultet je završio kao jedan od najboljih studenata FLU u Beogradu. Dobio je pet nagrada za umetnički rad. Od 2010. godine je član ULUS-a i od 2016. je član ALUZ-a. Do sada je izlagao na 142 kolektivne izložbe u Srbiji, Sloveniji, BIH, Makedoniji, Grčkoj, Japanu, realizovao je 26 samostalnih izložbi. Učestvovao je na 48 likovnih kolonija u Srbiji i inostranstvu. Bio je član umetničke društveno angažovane grupe ARTizani. Bavi se pedagoškim radom – nastavnik likovne kulture, živi i radi trenutno na relaciji Zrenjanin – Beograd.

Četvrti stalež – dehumanizacija čoveka

Društveno angažovana teorijska razmišljanja za umetničku praksu

IV ctalež je poput virusa ili genetski modifikovane duše i duha čoveka. Besni zombi ljudi, kada se narod pretvori u bezobličnu rulju. Ako su prva dva staleža plemstvo i sveštenstvo bili nosioci visokih simbola ljudskog postojanja, čovek kao vojnik i čovek kao čisto duh, treći građanski stalež je bio u stvari protiv stalež, antistalež, dekadentna pobuna protiv svakog simboličkog stvaranja i života, u suštini protiv života je degenerisani četvrti destruktivni i smrću opsednuti stalež. Te pojave se već uveliko odgajaju po neboderima, konclogorima, pametnim gradovima, metropolama, koji je u stvari pobuna ne protiv ovoga ili onoga simbola, već protiv simboličkog života uopšte. On je u biti svojoj gomila, rulja koja ustaje protiv svega što nije haos i što ima smer i cilj. To su slučajni ljudi, ljudi trenutka, dnevnih raspoloženja i neposredno su i nužni proizvod metastaze propadanja građanskog staleža i društva. Odnosno neurotićne potrebe da se čovek demokratije učini odanim i lako kontrolisanim podanikom. U prevodu, debilizovana gomila je sve što ostaje. 

Inteligencija progresivno opada još od 19 veka, kognitivne sposobnosti postaju sve bazičnije, a umesto njih dolazi funkcionisanje na osnovu Pavlovljevog refleksa jedne bezumne mase ispranih mozgova putem medijskog negovanja nasilja i epidemijsko-pandemijskog zaglupljivanja. Što je više društvene tehno-hiper kontrole, to je manje razmišljanja i svesnog preispitivanja. Epoha post-demokratije u kojoj autoritarni režimi postaju sve dominantniji i moćniji doneće još veću automatizaciju čoveka, pretvarajući ga u još nesposobnijeg, glupljeg, zavisnijeg, a tako je idealan za karneval hleba i igara kao u doba propadanja Rimskog carstva. Moderni čovek otuđen je ne samo od svog rada već i od čitavog društva u kom živi gde je stvarnost regulisana strahovladom. To je svet beskrajne patologije u sistemu planiranih bolesti, socijalnih anomalija i orgija, takav svet poješće sam sebe. Znakovi su svuda oko nas, od legalizacije pedofilije, i eutanazije do incesta, čovek je prevazišao svoju svrhu. 4 stalež slomiće i ovu Vikinško zapadnu civilizaciju jer je već i ona u inerciji svog trajanja rđave beskonačnosti. Uživajmo ironično u poslednjim danima naše Pompeje, a na mala vrata nad ulazi i dolazi veštačko-umjetna otuđena inteligencija da nam presudi i stavi tačku.

Bogdan Đorić, 2023.

Kataloški podaci: na ovoj izložbi je predstavljeno ukupno 49 likovnih dela, od toga ima 7 slika koje su slikane akrilnim bojama, ostalo su crteži na akvarel papiru, tehnike su akrilik i hemijska akvarel olovka, radovi su nastali 2022-23. godine, i dalje su u produkciskom nastanku i razvoju.

Dobrodošli!

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px