Izložba „Češko presovano staklo u ogledalu“ u Narodnom muzeju Zrenjanin

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Izložba “Češko presovano staklo u ogledalu” je deo zvaničnog programa obeležavanja Međunarodne godine stakla.

Pored prezentacije istorije češkog presovanog stakla, od njenih početaka tridesetih godina XIX veka, pa sve do Baršunaste revolucije 1989. godine, i načina njegove proizvodnje, cilj ovog projekta je i da se tokom Međunarodne godine stakla javnosti približe i afirmišu kulturna dobra i predmeti od stakla nastali tehnikom presovanja visokih umetničkih i dizajnerskih kvaliteta, koji se čuvaju u javnim i privatnim kolekcijama sa teritorije Banata, Novog Sada i Beograda.

cesko presovano staklo 046
Biljana Dimkić Krčmar i Dejan Vorgić

Otvaranju su pored domaćina, direktora Narodnog muzeja Zrenjanin Siniše Onjina i autora Biljane Dimkić Krčmar i Dejana Vorgića prisustvovali i Natalija Stojadinov zamenica načelnice Društvenih delatnosti Gradske uprave Zrenjanin i gosti Ljiljana Stehlik – Nacionalni savet češke nacionalne manjine i Josef Brož – zamenik ambasadora Češke Republike.

Posetioci Narodnoh muzeja sinoć su imali priliku da u okviru izložbe pogledaju preko 150 eksponata.

Autor projekta i izložbe je kustos istoričar umetnosti Dejan Vorgić, a stručni saradnik je kustoskinja istoričar umetnosti Biljana Dimkić Krčmar.

Neposredno pre otvaranja, Dejan Vorgić je za portal volimzrenjanin.com rekao:

“Pronašli smo jednu specifičnu temu i da kažem neuobičajenu temu za naš godišnji program i naša izložba je praktično centralna manifestacija obeležavanja međunarodne godine stakla i zbog toga smo prikupili preko 150 predmeta, većinom iz privatnih kolekcija, a manjim delom iz muzeja, da prosto prezentujemo jednu vrstu stakla koja nije toliko eksploatisana u javnosti.

Potrudili smo se da pokrijemo period od 1830. godine pa sve do kraja 20. veka, tako da posetioci imaju pregled perioda od preko 150 godina i kako se razvijalo češko presovano staklo. Kao što sam rekao postavku čini preko 150 predmeta i ne bih mogao nijedan da izdvojim posebno, jer bukvalno svaki predmet ima neku svoju priču i neku istorijsku i umetničku podlogu “- završio je Dejan Vorgić

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022