Stručnim vođenjem Ivane Arađan, zatvorena manifestacija “Muzeji za 10”

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Poslednjeg dana manifestacije “Muzeji za 10”, koju smo obeležavali od 14. do 20. maja, u Narodnom muzeju Zrenjanin održano je tematsko stručno vođenje pod nazivom “Ogledalo društva – portretno slikarstvo 19. i 20. veka iz fonda Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin” koje je vodila Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti, koordinator Pedagoško-informativne službe. Za portal volimzrenajnin.com Ivana je rekla:

muzej zrenjanin portretno slikarstvo 003
Ivana Arađan
muzej zrenjanin portretno slikarstvo 001
Narodni muzej Zrenjanin

Stalna postavka Umetničkog odeljenja, odnosno Zbirke likovne umetnosti pored žanr, pejzažnog, religioznog slikarstva, sadrži izuzetne primere građanskih portreta koje su naslikali cenjeni slikari poput Nikole Aleksića, Konstantina Danila, Pavla Simića, Stevana Todorovića, Uroša Predića i dr.

Ona predstavlja nukleus onoga što je najvrednije i najreprezentativnije u fundusu Zbirke likovne umetnosti, u domenu zavičajne (i nacionalne) likovne umetnosti.

Prilikom ovog vođenja, posetioci su bili u prilici da saznaju koji su tipovi građanskih ili vladarskih portreta bili najčešći u periodu od polovine 19. do polovine 20. veka. Tokom vođenja, naročito se isticala priča o portretu kao umetničkom delu ali i funkciji koju je on imao u tadašnjem devetnaestovekovnom društvu.

Uz analizu portreta, ukazalo se i na detalje koji svedoče o statusu portretisanih ličnosti. Na portretima koje su prisutni imali priliku da pogledaju naslikani su viđeniji predstavnici tadašnjeg društva poput spahija, plemića, župana, sveštenika, mitropolita, ali i nama nepoznata lica. Razgovorom o portretima vratili smo se u doba klasicizma, bidermajera, romantizma, realizma.

Tema o reprezentativnim portretima Kralja Petra I i kralja Aleksandra I Karađorđevića, koje je naslikao Uroš Predić u periodu od 1920. do 1922. godine, privukla je naročitu pažnju prisutnih. Pričom o paradnim reprezentativnim portretima predstavnika dinastije Karađorđevića, vratili smo se u vreme istorijsko-političkih okolnosti koje su prethodile periodu kada su portreti naslikani, a to su Balkanski ratovi, Prvi svetski rat i dr.

Pri samom kraju, kada smo zašli uveliko u 20. vek, uvideli smo da je portret kao forma lične reprezentacije i statusa i dalje bio aktuelan, naročito među slojem tadašnjeg društva koje su činili doktori nauka, privrednici i drugi. Prilikom ovog tematskog vođenja dotakli smo se i tema koje su neminovne kako bismo bolje shvatili kompleksnost vizuelne kulture 19. veka, a to su relacije između fotografije i slike, zaključila je Ivana Arađan i zatvorila ovogodišnju manifestaciju “Muzeji za 10” ili makar onaj njen deo organizovan u Narodnom muzeju Zrenjanina.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „Зрењанин град актуелности“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px