Ivan Bošnjak i „Čuvari baštine“ posetili Batanju, srpsku školu na granici Mađarske i Rumunije

Batanja, Mađarska – srpska škola

Podelite vest

Naš sugrađanin i nekadašnji gradonačelnik Zrenjanina i Državni sekretar Ivan Bošnjak u četvrtak je sa prijateljima iz organizacije „Čuvari baštine“ posetio mesto Batanja na kranjem istoku Mađarske na granici sa Rumunijom i ovdašnjoj srpskoj školi, odnosno prvacima poklonio vredan školski pribor.

viber image 2022 10 01 13 11 30 135
Srpska škola i zabavište
viber image 2022 10 01 13 11 28 968
Srpska škola i zabavište

Na sreću, Batanja je jedno od retkih srpskih sela gde još uvek radi osnovna škola ali svake godine je sve manje prvaka koji se upisuju na nastavni program koji se odvija na srpskom jeziku pa je tako ove godine upisano samo 10 đaka prvaka.

U razgovoru sa ovdašnjim srpskim prosvetnim radnicima zaključili smo da su im najpotrebnije knjige koje smo obećali da će sledeće godine dobiti potpuno besplatno kako bi na taj način dali svoj doprinos očuvanje srpskog jezika u ovoj sredini.

Darodavci su u sklopu svoje posete Batanji obišli i najstariju crkvu u selu posvećenu Rođenju Presvete Bogorodice u Gospojini u kojoj sveštenik Galić već više od 45 godina održava službe i molitve.

„Čuvari baštine“ su na ovom humanitarnom putovanju posetili i srpski pravoslavni manastir Bezdin, na reci Moriš. Ova svetinja u kojoj su i mošti svetog Kirila Ispovednika Bezdinskog u kome je monaški život ponovo zaživeo zahvaljujući monahu ocu Ilarionu i eparhiji Temišvarskoj.

Ovu akciju su podržale mnoge institucije, firme i pojedinci a samo neki od njih su: Grad kikinda, Kulturni centar Kikinda, Narodni muzej, Narodna biblioteka, Crveni krst ali i porodica Batanjski iz Novog Miloševa čiji su se preci još davne 1751. godine iz Batanje doselili u Melence kao Vasiljevići da bi uzeli prezime Batanjski gde dobijaju nadimak (špicname) Melenčani.

U povratku delegacija entuzijasta iz Srbije je primljena od strane potpredsednika Saveza Srba u Rumuniji Darka Voštinara u rekonstruisanom Srpskom domu u Aradu. Dogovoreni su dalji koraci za afirmaciju srpskog nasleđa i očuvanje srpskog jezika u rumunskom delu Banata.

Poruka svih domaćina je da čeznu za saradnjom sa maticom i da su gosti iz svih krajeva Srbije, naročito oni najbliži iz Banata, dobrodošli u tradicionalna mesta srpske zajednice u Rumuniji i Mađarskoj.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Fotografije ustupio: Ivan Bošnjak

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px