Stručna vođenja kroz izložbu „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanin

U okviru pratećeg programa tokom trajanja izložbe „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin autorka postavke Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti, održaće stručna vođenja kroz postavku 9. i 23. oktobra, kao i 6. novembra 2023. godine, sa početkom u 19 časova.

Da podsetimo, izložba o pomenutoj slikarki organizovana je povodom obeležavanja stogodišnjice njenog rođenja i sedamdeset godina od prvog predstavljana zrenjaninskoj publici. 

Postavka obuhvata 46 radova koji su u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, Savremene galerije Zrenjanin i Milice Ivković iz Beograda.

Mirjana Nikolić Pećinar osnovnu školu i gimnaziju završila je u tadašnjem Velikom Bečkereku / Petrovgradu, kao i slikarski kurs kod Vase Pomorišca i Stojana Trumića. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1951. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga je 1953. završila i specijalizaciju. Iste godine po prvi put izlagala je u Zrenjaninu, kome se često vraćala. Postaje član ULUS-a i gotovo redovni izlagač na njihovim grupnim izložbama. 

Dobija na korišćenje atelje na Starom sajmištu 1952. godine u kojem će slikati gotovo do smrti 2010. Prvu samostalnu izložbu imala je u Grafičkom kolektivu u Beogradu 1957. Iste godine učestvuje na drugom sazivu Umetničke kolonije u Ečki čiji će biti jedan od najredovnijih i najčešćih učesnika – čak 14 puta. Pored Ečke u narednim godinama učestvuje u kolonijama u Subotici, Bečeju, Sićevu, Počitelju… Bila je udata za Predraga Pećinara, inženjera elektrotehnike, sina akademika Mladena Pećinara. Njihova kćerka Milica će ispuniti majčinu želju da nakon njene smrti deo slika bude poklonjen Narodnom muzeju Zrenjanin što je i realizovano 2019. godine. 

Ova dela, uz postojeća koje čuva zrenjaninski muzej, uz pozajmljene slike iz Savremene galerije Zrenjanin, kao i ustupljene radove i lične predmete u vlasništvu Milice Ivković, čine postavku kojom Narodni muzej Zrenjanin obeležava stogodišnjicu rođenja Mirjane Nikolić Pećinar.

Tokom izložbe planiran je bogat i raznovrstan prateći program koji, pored stručnih vođenja, obuhvata i predavanja, radionice sa decom i mladima, projekcije i slično.

Realizaciju izložbe je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. Projekat je pomogla kompanija Gomeks. Izložba traje do 6. novembra 2023. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px