Zrenjaninka Elvira Kovač, potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope!

Zrenjanin – Elvira Kovács

Elvira Kovač je narodna poslanica više od 1 decenije. Svoj prvi mandat je dobila na svoj rođendan, kada je napunila 25 godina. Tokom svoje karijere uspešno se zalaže za rešavanje statusa socijalnih kategorija, osnaživanje žena, kao i za približavanje spoznaje o našoj zemlji u Evropi.

“Kao stipendista Izvršnog veća Vojvodine, tokom leta sam radila praksu tamo, i sticala iskustvo. Dok sam odrađivala pripravnički staž, stavili su me na listu, kao fakultetski obrazovanu mladu ženu, sa odličnim znanjem nematernjeg srpskog, kao i engleskog jezika. Tom prilikom su mi rekli da najverovatnije nikada neću biti narodna poslanica, jer sam na prvim izborima bila redni broj 221 na listi. Posle par meseci, 2007. godine, sam naknadno ušla u parlament. Tada je doneta odluka da će poslanici biti mladi, i troje nas je ušlo u skupštinu. Žena koja je prvobitno ušla, je nakon dva meseca dala ostavku, jer se tada puno radilo i vikendom, i noću, i njenom suprugu je to smetalo. Tada su mene pozvali, to je za mene bio veliki šok, i dali su mi tri dana da odlučim”, prisetila se Elvira.

Elvira je tada razgovarala, sa porodicom, prijateljima i tadašnjim poslanicima, kao i sa stranačkim kolegama. Odlučuje da prihvati ponudu.

elvira kovacs 003
Elvira Kovács (Elvira Kovač)

“Kolega Balint Pastor mi je puno pomogao, od momenta kada sam počela. Uputio me je ko je ko, i rekao da sa sajta skupštine, naučim imena poslanika i njihovu stranačku pripadnost. Posle dve nedelje sam imala priliku da se obratim, ali mi je vreme uskraćeno zbog neaktivnosti moje prethodnice. Dogovorili smo se da moj boravak u skupštini neče prolaziti u tišini. Od tada sam svaki put imala 20 minuta za obraćanje. Nakon tri meseca sam prvi put otišla u Strazbur, gde sam takođe imala priliku da se obratim, i to su bili prvi koraci”, naglasila je Elvira.

Povećanje broja žena u skupštini, uvelo i nove teme

Elvira veruje u sve što radi, i da se mnoge stvari mogu poboljšati.

“Ja duboko verujem u to, da je politika poboljšanje svakodnevnog života. U okviru stranke smo formirali forum žena, i ja uvek naglašavam ženama koje su uplašene da politika to zaista jeste. Mi rešavamo probleme građana. Za ostanak u politici me motiviše, kada vidim konkretne rezultate, kada rešite životni problem ljudi, i onda zajedno sa njima plačete. Samo jedan primer: vantelesna oplodnja, i neusklađenost pravilnika, koji su onemogućavali dovoljan broj pokušaja i mogućnosti. Vi uspete to da promenite, i kada bude uspešno i nazovu vas da vam saopšte, tada emocije preovladaju. Takve stvari samo žene mogu da unesu u skupštinu, što se tačno i videlo od saziva, kada je povećan broj žena, i kada se promenio način rada u skupštini. Tada su se otvorile teme, o kojima niko nije govorio”, naglasila je Elvira.

elvira kovacs 005
Elvira Kovács (Elvira Kovač)

Rad na političkoj sceni Evrope

Od samog početka svoje karijere, Elvira je član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (47 zemalja članica, plenarno zaseda 4 puta godišnje). Pre nekoliko godina je postala predsednica odbora, i za dve godine je upoznala jako puno ljudi. Stekla je detaljan uvid u funkcionisanje organizacije.

Jedan kolosek mog rada je Savet Evrope, a drugi su evropske integracije, pošto sam u Narodnoj skupštini i predsednica tog odbora. Pratim sve što se dešava na tom polju. Paralelno sa tim, ranije se više putovalo, a sada radimo onlajn, ali opet srećem iste ljude, koji se bave tim temama.

Mesto potpredsednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, je bilo iznenađenje. Skupština Srbije za tu poziciju, uvek predlaže šefa delegacije, ili nekog iz najveće stranke. Ovog puta su se svi složili da to budem ja, baš zbog dosadašnjeg rada u Strazburu.

Uvek sam bila aktivna, jer smatram da ako smo već tamo, treba da govorimo, i učestvujemo na sednicama odbora. Mi smo sada značajno popravili statistiku Srbije, što se tiče onlajn rada, pratimo sve”, predstavila je Elvira portalu volimzrenjanin.com.

Smatra da joj je mesto potpredsednice olakšalo veću dostupnost informacijama.

“Najveća stvar kada ste u rukovodstvu PS Saveta Evrope, je što učestvujete na sednicama Biroa. Možete da planirate i da vidite sve, jer su njegove sednice zatvorene za javnost. Bez toga nikada niste sigurni zašto je neki predlog odbijen, kao i ko je to podržao, a ko ne. Videla sam kada sam pokrenula inicijativu o pravima manjina, da oni nemaju pojma šta je to. Za njih je manjina samo LGBT populacija, ili Romi, a ne razumeju šta su tradicionalne manjine. Ja sam na Birou to obrazlagala, i zbog mene nisu glasali protiv, ali i slabo za. Imali smo situaciju i sa delegacijom Kosova. Nama je bilo bitno da predstavnik Srba bude u delegaciji, dok su oni iskoristili situaciju i doveli osobu koja nije sa srpske liste, da mi nismo bili tu, to bi im prošlo”, predstavila je Elvira.

Moji najbliži prijatelji i porodica, mogu da posvedoče, da sam ista osoba, kao i pre 15 godina. Uvek nađem vremena za kafu sa drugaricama, zato što je to mesto gde se opuštate, vaša privatna sfera. Volim da pomognem ljudima, ali nije lako kada svi očekuju posao. Političkim kontaktima koje smo toliko godina gradili, smo stigli do toga, da koji kod problem treba da se reši, ubrza ili pogura, uz dva do tri telefonska razgovora, možete doći do bilo koga.”, ističe Elvira.

Porodica i posao

“Ja sam iznela trudnoću u Skupštini, do 9. meseca sam išla na sednice, i onda mi je ginekolog zabranio. Koleginica sa kojom sam putovala, je već počela da se informiše i da gleda šta treba uraditi, ukoliko porođaj krene u autu. Kada je sin imao tri meseca, ja sam se vratila, a moj suprug je bio na porodiljskom.

Raduje me što sada u Skupštini Srbije, od 250 poslanika, sto mesta zauzimaju žene. Jedna poslanica me je nedavno zaustavila, i upravo pitala šta je sve potrebno da bi suprug bio na porodiljskom.

elvira kovacs 002
Elvira Kovács (Elvira Kovač)

Raduje me što se to sada širi među ženama, i što su muškarci spremniji da idu na porodiljsko. Nije jednostavno uskladiti porodicu i posao, ali zbog korone smo dovoljno sedeli kod kuće. Tom prilikom sam svoje dete naučila dosta toga, i sada kada je drugi razred kaže da je dobar iz nekih oblasti upravo zahvaljujući tome.

Sad je malo teže organizovati se, jer sam kao potpredsednica skupštine više vremena u Beogradu, i vraćam se kući tek oko pola devet uveče. Treba proveriti domaće zadatke i učiti sa detetom na mađarskom, pa veći deo posla preuzme suprug, iako ne govori mađarski”, naglasila je Elvira.  

Kada je u pitanju budućnost i planovi, Elvira bi želela da se bavi i dalje integracijama, kao i Savetom Evrope.

“Kada je u pitanju posao, verujem da ženska mreža mora funkcionisati, bez obzira na stranačku pripadnost, da budu što glasnije, i u što većem broju odbora. Privatno bih svima poslala poruku da budu istrajni i pozitivni, jer su vremena katastrofalna, i da nađu nešto što ih motiviše i čini srećnim”, poručila je poslanica Elvira Kovač.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Kedves Elvira! Gratulálok az eddigi munkájához! Sok erőt és sikert a továbbiakban.

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px