INTERVJU: Justin Cvetkov, šampion iz Zrenjanina i rekorder u plivanju i atletici za kojeg ne postoje granice!

Zrenjanin - Justin Cvetkov

Prošle nedelje, u Mariboru u Sloveniji održan je Olimpijski festival mladih (EYOF) gde je Zrenjaninac Justin Cvetkov postigao fantastične rezultate osvojivši jednu zlatnu i jednu bronzanu medalju i dva puta je oborio državni rekord i rekord EYOF-a.

Ti uspesi bili su i povod da se ekipa portala volimzrenjanin.com sastane sa Justinom na Gradskom bazenu i uradi ekskluzivni intervju sa ovim „supermenom“ i momkom koji će sasvim sigurno, vrlo brzo, na nekoj Olimpijadi sa ponosom nositi Srpsku zastavu i najsjajnija odličja. U razgovoru sa našim novinarom, Justin je kratko predstavio sebe i prisetio se ovogodišnjih uspeha, ali se i osvrnuo na trnovit put koji je prešao za 20 godina bavljenja ovim sportom, a dotakao se i planova za budućnost.

„Ja sam Justin Cvetkov iz Zrenjanina, tu sam rođen i tu sam živeo do januara ove godine, kada sam prešao u Novi Sad zbog uslova koji su mi falili u Zrenjaninu, što se tiče plivanja i ostalih stvari vezanih za moje treninge, a od septembra ću biti u „Jovinoj gimnaziji“ na sportskom smeru,“ počeo je Justin priču o sebi.

Justin se bavi plivanjem već 12 godina, a uporedo sa plivanjem povremeno trenira i atletiku i priznaje da je atletiku u poslednje vreme „zapostavio“ i posvetio se u potpunosti plivanju i ispunjenju ciljeva koje je sam sebi postavio, a koje je sada i ostvario u Sloveniji.

„Kada govorimo o tome ko je zaslužan za moj uspeh, morao bih da pohvalim svog dedu Vladimira, koji me je ceo moj život vozio na bazen na treninge, dok sam živeo u Zrenjaninu, a sada me povremeno vozi i u Novi Sad.

Naravno tu su i majka i otac, oni su sada bili da gledaju takmičenje u Sloveniji, i to mi je zaista pomoglo. Tu su i trener Milorad koji me je trenirao do januara, koji mi je dosta pomogao i bio tu za mene, a sada i trener Đorđe u Novom Sadu,“ kaže Justin.

„Za ovakva dostignuća potrebno je jako mnogo odricanja, truda i rada.

Ja sam sve ostavio ovde u Zrenjaninu, i porodicu i drugare, sve sam promenio zbog sporta i otišao u drugi grad kako bi se bavio ozbiljnijim i profesionalnijim sportom. Moj savet svim budućim sportistima je da ne misle da će im biti imalo lako, jer je samo plivanje jedan od najtežih sportova, bez dodatnog psihičkog umora i nekih uslova koji uvek moraju da se dostižu u svakom sportu.“

„Plivanjem se može baviti profesionalno, ali nije toliko komercijalno, jer nije da plivanje nije zanimljivo i da ljudi ne gledaju već mediji ne prenose toliko plivanje koliko prenose košarku i fudbal. Mislim da kada bi se plivanje komercijalizovalo, da bi imali mnogo bolje plivače nego što sada imamo, i da može da se napravi lepa plivačka nacija uz malo truda,“ iskren je Justin.

Za Maribor sam se spremao od januara, naravno bilo je tu nekih poteškoća i nekih nepotrebnih kratkih pauza, ali ni za jedno takmičenje se nisam spremao kao za ovo. Moram reći da je velika čast što sam na zatvaranju nosio Srpsku zastavu, ali ipak mi je najbitniji taj cilj koji sam zacrtao i do kog sam i došao.“

Na samom početku takmičenja u Mariboru Justin je doživeo neuspeh:

„Krenuli smo sa 100 kraul u kvalifikacijama polufinala, sve je bilo kako treba, da sam sa vremenom iz polufinala plivao u finalu bio bih drugi, ali nažalost, uhvatio me je grč u okretu i nisam posle toga bio u stanju da plivam drugih 50 u skladu sa mojim kapacitetima, pa sam završio kao četvrti, za dve stotinke, ali sutradan sam uspeo da se izborim sa psihičkim stanjem, što svaki sportista mora, da se restartuje iz neuspeha i da bude u stanju da se takmiči na drugoj disciplini. Sutradan sam to i uspeo, gde sam na 50 bio prvi, a dan posle toga na štafeti sam bio treći, i smatram da taj neuspeh na početku ne mora da znači ništa. Naravno mama i tata su mi najviše pomogli da prebrodim taj neuspeh i da nastavim dalje.“

Justin Cvetkov je u Sloveniju otišao sa Olimpijskim komitetom, sa 50 drugih učesnika, a pri povratku u Zrenjanin dočekalo ga je iznenađenje, njegovi prijatelji i članovi porodice su mu pripremili predivan doček.

„Do kraja godine me očekuje nekoliko manjih događaja u zimskoj sezoni kao što su državno prvenstvo ili neka slična manja takmičenja. Preostaje mi jedino da dostignem još neke rezultata kako bih ostvario stipendiju. Trenutno sam na odmoru do sredine septembra, koji je svakom sportisti potreban posle nekog napornijeg takmičenja.

Na kraju našeg razgovora Justin je poručio svim mladim ljudima koji se bave sportom: „ Iako je mnogo teško doći do ovakvih rezultata, preporučujem svima da ostanu u sportu od koga su krenuli, jer deca vole da menjaju mnoge sportove, da se oprobaju, i tu na kraju ne bude ništa. Takođe jako je važno biti istrajan i proći kroz te teške periode, jer samo će im istrajnost doneti neki rezultat, ali naravno uz velika odricanja. “, završio je Justin.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

3 Comments

  1. Ovakve sportiste mora država da podrži stručno i finansijski. Ovo nije komercijalni sport a jedan je od najzahtevnijih.

    • Mora ali to mora da krene od kluba, od saveza od grada… pojedinac nista ne moze sam. Neko mora to da prati i da sacuva te momke i devojke. On ce sutra otici u Ameriku is ta smo uradili, nista.

  2. još jednom čestitke za justina cvetkova on je sportista koji zaslužuje pomoć države u daljem radu i takmičenjima

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px