Realizovan projekat “Inkluzivni pristup reagovanju u vanrednim situacijama“

Zrenjanin – Naša priča

Podelite vest

U okviru prostora dnevnog centra „Naša priča“, juče je realizovan projekat “Inkluzivni pristup reagovanju u vanrednim situacijama “

Projekat je obuhvatio dve radionice i dve pokazne vežbe. Projekat je zajednička saradnja centra, sektora Civilne zaštite, a učestvovali su i volonteri Crvenog krsta i članovi Vatrogasne brigada.

„Juče je u saradnji sa odsekom sa vandredne situacije, realizovan projekat „Inkluzivni pristup reagovanju u vandrednim situacijama“. Sprovodile su se radionice na teme vandrednih situacija, odnosno informisanja o reagovanjima.

nasa prica zrenjanin 003
"Naša priča" - Zrenjanin
nasa prica zrenjanin 024
Ana Čkonjević Centar "Most"

Gosti su nam bili i volonteri iz Crvenog krsta. Učestvovalo je 60 dece iz Dnevnog boravka i Osnovne i Srednje škole „9.maj“.

Učili smo ih koje sve vandredne situacije postoje, koje su vremenske i elementarne nepogode. Razgovarali smo o požaru i poplavama, pričali kako se reaguje, ko se sve zove tada. Kako treba da se ponašaju u otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Učili smo ih osnovnim stvarima, koje oni mogu da savladaju a da se ne uspaniče, ne naprave problem.

Na naše veliko iznenađenje dosta dece je znalo koje brojeve telefona hitnih službi. Znai su da ne treba trčati i gurati druge.Dosta toga su znali, a dosta su i načili. Malo smo ih i kroz igru i kroz zabavu aktivirali. Kroz praktičan rad smo ih učili“, istakla je rukovodilac boravka „Naša priča“ Ana Čkonjević.

„U okviru aktivnosti NALAS projekta „Jačanje lokalnih kapaciteta za sprovođenje Agende 2030 i principa Ne ostavljajte nikoga iza sebe“, koje sprovodi Stalna konfrerencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije u saradnji sa regionalnim projektom „Socijalna prava za osetljive grupe“, a koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), obezbeđena je podrška za Grad Zrenjanin u vidu obuke za inkluzivno upravljanja rizicima od katastrofa za ciljnu grupu dece i odraslih sa invaliditetom, kao i nabavka opreme za potrebe unapređenja kapaciteta JLS. 

Takođe, Grad Zrenjanin učestvuje, u ovom projektu, u događajima koji podrazumevaju regionalnu razmenu znanja i iskustava u oblasti inkluzivnog upravljanja rizicima od katastrofa.

 Veoma mi je drago što je bio ovoliki odziv dece koja su imal priliku da pogledaju deo opreme koje poseduje Jedinica Civilne zaštite opšte name, kao i Vatrogasnog društva i Crvenog krsta. Zaista je lepo videti kada svojom voljom i željom hoće da učestvuju u celoj toj priči, i razumeju moguće situacije, i trude se da zapamte ono što bi im eventualno moglo pomoći prilikom neke katastrofe.

nasa prica zrenjanin 025
Miroslav Sladojević, Vanredne situacije

Tehnika koja je doneta je izazvala pažnju kod njih. Pustili smo ih da sami upale agregat, muljnu pumpu, dali smo im da napune čamac, i sve što su poželeli da isprobaju“. Istakao je šef Odseka za odranu u vandrednim situacijama, Miroslav sladojević.

„Konkretno smo m pokazali mere pružanja prve pomoći, zavojni materijal, gaze i reanimaciju, Naavno na njima prilagođen način.

Pričali smo im o programima smanjenja rizika od lementarnih nepogoda i drugih opasnosti u lokalnoj zajednici. Predstavili smo program o promociji humanih vrednosti, i borbi protiv trgovine ljudima, naravno prilagođeno njihovom uzrastu i ciljnoj grupi. Pokazali su posebno interesovanje za praktičan deo pružanja prve pomoći. Želeli su da rade sa zavojima i gazama, i da probaju reanimaciju na lutki“, naglasio je ispred Crvenog krsta, Željko Bugarski.

nasa prica zrenjanin 023
Miroslav Sladojević, Vanredne situacije

Više fotografija pogledajte na našoj fb stranici OVDE

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px