Pogledajte kako je obeležena Hramovna slava crkve u Ečki stare preko 300 godina [ FOTO ]

Hramovna slava crkve-brvnare Svetog Nikole u Ečki, najstarije crkve u Banatu

CRKVA EČKA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas praznik Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja – letnji Nikoljdan, koji je i hramovna slava crkve-brvnare Svetog Nikole u Ečki, najstarije crkve u Banatu i jedne od najstarijih u okruženju. 

ecka crkvena slava 003
HRAMOVNA SLAVA CRKVE U EČKI
ecka crkvena slava 001
HRAMOVNA SLAVA CRKVE U EČKI

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac prisustvovao je danas liturgiji i lomljenju slavskog kolača u crkvi Svetog Nikole u Ečki. Čestitajući slavu, zamenik gradonačelnika istakao je da se ove godine slava crkve obeležava na nešto drugačiji način zbog epidemiološke situacije ali, kako je rekao, ono što nije promenjeno je dobra saradnja Grada i Eparhije banatske. 

U prisustvu rukovodstva Grada i vernika, nakon službe održana je litija oko hrama kog su sagradili Srbi koji su se, predvođeni Arsenijem Čarnojevićem, naselili na ovom prostoru posle velike seobe 1690. godine.  

Na carskim dverima prvog crkvenog oltara, čiji se deo čuva u Narodnom muzeju Zrenjanin, postoji zapis: “Spomen 1711. god”, pa se pretpostavlja da je hram tada i podignut.

Dimenzije same crkve nisu velike – površine je 18 sa 8 metara, toranj je visok 17 metara – ali je njen istorijski i kulturni značaj nemerljiv, jer svedoči o doseljavanjima Srba na tada nenaseljene prostore današnje Ečke. Svojim spoljnim izgledom neguje tradiciju hramova brvnara koje su se u to vreme gradile u centralnoj Srbiji, odakle je i pristigla većina stanovništva u velikoj seobi.

Zidana je sa jednostavnim dvovodnim krovom od šindre, dok su zidovi od čerpića, i spolja i iznutra oblepljeni blatom. 

O crkvi i sveštenstvu postoje podaci iz 1733, a potom i 1744. godine, kada je nastao stari ikonostas.

ecka crkvena slava 009
HRAMOVNA SLAVA CRKVE U EČKI
ecka crkvena slava 029
HRAMOVNA SLAVA CRKVE U EČKI

Današnji ikonostas rad je poznatog banatskog slikara Teodora Popovića iz 1786. godine, a u crkvi se nalaze i ikone sa starog ikonostasa, rad zografa Šerbana Popovića iz 1744. godine, datiran natpisom na carskim dverima. Ove ikone su najstariji Popovićev rad, čijim je crkvenim slikarstvom obeležena epoha kulturnog stvaralaštva predbaroknog perioda na teritoriji i rumunskog i srpskog dela Banata. U Ečki se čuvaju i vredne bogoslužbene knjige, donete iz carske Rusije – Oktoih iz 1712. godine i Jevanđelje iz 1759. godine. 

ecka crkvena slava 040
HRAMOVNA SLAVA CRKVE U EČKI

Ostala je do naših dana tradicija da se vernici okupljaju 22. maja svake godine i ta se svečanost organizuje duže od tri veka, jer bogosluženja u crkvi Svetog Nikole nikada nisu prekidana i održavaju se u kontinuitetu od kada je sagrađena. Danas pripada Perleškom namesništvu Eparhije banatske, a starešina hrama je jerej Goran Boloban

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px