Horovi Svetog Arhangela Mihaila i njihova dirigentkinja Milica Dosković

Horovi Svetog Arhangela Mihaila

Najviše vole zajedničko pevanje i stvaranje

Pri hramu Svetog  Arhangela Mihaila, deluju tri istoimena hora, muški, dečiji i ženski. Prvo je osnovan muški hor, zatim dečiji, a onda je iz dečijeg nastao i ženski, uz blagoslove Vladike Nikanora. Svi vežbaju i rade pod dirigentskom palicom Milice Dosković.

“Idejom mog supruga Davora Doskovića, pre 8 godina prvo nastaje muški hor, koji je on vodio. Nakon godinu dana, osnovan je dečiji hor, pre 7 godina, koji sam vodila ja, to su bila deca koje su tada bila u osnovnim školama, i mlađi. Kasnije su nam neke devojčice prešle u srednje škole i na fakultete, i morali su da se razdvoje prirodnim tokom.

Tako iz dečijeg hora nastaje, ženski hor, devojački a pridružile su se žene, koje su videle svoj put duhovnosti i radosti uz hor. Nakon Davorove smrti, poštujući želju muškog hora, preuzimam i njih, i sada vodim sva tri hora.

Radimo pri hramu Svetog Arhangela Mihaila, poznatijeg kao Ruska crkva, pod starešinstvom jereja Veselina Vlaškog, i veoma nam je ovde prijatno”, predstavila je portalu volimzrenjanin.com, Milica Dosković.

Horovi trenutno imaju između 30 i 40 članova, koji su skoro redovno prisutni. Imaju i članove koji nisu stalno prisutni zbog studija, i drugih obaveza, a koji se pridružuju kada god imaju priliku.

“Iako imamo tri hora, po prirodi stvari, nije išlo da smo razdvojeni i svako na svoju stranu. Svi volimo da zajedno pevamo i da se družimo, to je smisao pevanja u horu i na liturgijama, da saborno, i na okupu, stvaramo neku zajedničku atmosferu. Gledamo da se spojimo kada god možemo, a i deci jako znači kada stoje sa odraslima u horu. Kada svi zajedno pevamo, srastamo u duhovnosti, i  imamo zadovoljstvo u tome. Kao crkveni hor, gledamo da se najviše iskažemo u duhovnoj muzici, i duhovnim pesmama. Sada radimo baš na onoj srži, da hor oseti energiju i magičnu moć pevanja, jer to ne možemo nazvati tehnikom kada je duhovnost u pitanju. Želimo da uz duhovnu energiju, zajedno pravimo zvuk, koji će nama davati zadovoljstvo. Koristićemo ga kao lek, i kao esenciju onoga što će nam dati uzbuđenje i uzvišenje u samom pevanju pri horu”, naglašava Milica.

Od amatera do hora koji donosi divan zvuk

Zoran Slijepčević je u muškom horu od samog osnivanja

“U Ruskoj crkvi smo kršteni i ja i moja deca, i oduvek sam vezan za nju. Krajem 2013. godine, moj dragi brat Davor Dosković je došao na ideju da osnuje muški hor pri crkvi, i ja sam jedan od prvih članova. Za nekoliko meseci, Davor je od muzičkih amatera, uspeo da napravi hor koji donosi divan zvuk. Ubrzo je sa nama izašao na polaganje ispita horskog dirigovanja na akademiji, i dobio desetku. 

crkveni hor arhangel mihajlo zrenjanin 001
Zoran Slijepčević

Tako je  za rad od tri meseca, uštimao hor, kao što neko uradi za godinu i po dana. Prilagodio je liturgiju ruskog narodnog napeva  muškom horu, i to je bilo potpuno drugačije. Gde god smo otišli da pevamo, svi su se oduševljavali izvedbom, jer su se osećali kao da su u Rusiji. Davor je u rad unosio celog sebe, i ta njegova energija nas je sve pokretala i okupljala”, prisetio se Zoran.

Bili su pozivani u sve eparhije gde je Vladika služio da ga prate. Vladika je zadovoljan i sa Miličinim radom, i rado sluša njene izvedbe.

Ljubav prema Ruskoj crkvi i duhovnoj energiji

“Moja priča vezana za dolazak u hor, je slična kao i kod svih ostalih. Oduvek je postojala neka povezanost sa Ruskom crkvom, kao i ljubav prema horskom pevanju. Pre tri godine sam prvi put došla na probu hora. Već nakon nekoliko minuta, prijatna atmosfera i pristup radu, potvrdili su moje mišljenje da sam na pravom mestu, tu gde pripadam. Probe nisu samo čin vežbanja, već zaista zadovoljstvo kroz pevanje i druženje. Atmosfera je najbolja kada horovi vežbaju zajedno, kada vlada osećaj pripadanja jednoj duhovnoj porodici. Osećaj jedinstva, energija koja je prisutna, i Miličino usmeravanje su velika snaga naših horova. Verujem, da ćemo u budućnosti preneti bar deo naše energije, i na druge ljude”, zaključila je članica hora Marijana Roksić.

Humanitarni rad članova hora

Članovi hora se rado odazivaju i u humanitarnim akcijama, te su tako članovi muškog hora odlazili na Svetu goru, da pomažu.

“Uspeli smo da 2016.  prvi put odemo u metoh manastira Hilandara, u manastir Kakovo. U pitanju je mali manastir, koji ima veliki posed, koji je prelepo uređen, a ima i jezero u kom su šarani iz Ečke. Pomogao nam je grad i još neki privredni subjekti. Išlo se po četvoro u ekipi, ekipe su se menjale, i ostajalo se po dve nedelje. Za to je potrebno dobiti blagoslov, jer ne može svako otići tamo.  

Oca Atanasija smo poznavali od ranije iz manastira Lipovac i otišli smo njemu u ispomoć. Ovog puta i članovi dečijeg i ženskog hora su bili sa nama, a oni koji su bili sprečeni da putuju zajedničkim ulaganjem obezbedili su potrebne stvari za manastir. I ovog puta nam je pomogao grad”, naglasio je Zoran Slijepčević.

Na svoja putovanja, vodili su i učiteljice Lidiju Golić i Natašu Frenc sa decom iz škole. Često se dešavalo da se prilikom posete manastirima, neko i krsti, kao što je učinila i članica hora Ivana Arsenac. Ivana je istakla da su to posebne uspomene, koje se rado prepričavaju na druženjima.

Svi članovi horova su ujedno i članovi udruženja “Rodionov”, koje  od 2016. godine vodi Milica Dosković, a u okviru udruženja formirali su i instrumentalni sastav.

Planovi za budućnost ne izostaju

Zbog situacije koje vlada, i njihovi nastupi su svedeni na minimum, i svoje delanje prilagođavaju mogućnostima. Imaju planove sa čijom realizacijom će početi u bližoj budućnosti.

 “Imamo nameru da napravimo mini  koncerte, na najlepšim lokacijama u našem gradu, i da se predstavi i grad, i ono što mi radimo. To će biti božićne pesme, rodoljubive i duhovne, naša pretstavka. To je prikladno da se u vremenu gde se ne rade veliki koncerti ipak predstavimo široj publici, i duhovno ih dotaknemo. Nadamo se da ćemo za prolećnu sezonu pripremiti nove spotove i pesme, koje dolaze sa mojim stvaralačkim radom. Razmatramo mogućnost da odemo i na neko takmičenje, jer zaista imamo puno poziva. 

Na ovogodišnjoj slavi Sveti Arhangel Mihailo, u hramu kojem pripadaju, Milica je ispred horova prihvatila kumstvo za narednu godinu. Za njih je velika čast i blagoslov da u svojoj kući ponesu i tu ulogu.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022