A evo šta kaže rukovodstvo „JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin povodom poskupljenja grejanja!

Zrenjanin - „JKP „Gradska toplana“

Povodom reakcije građana na povećane račune za daljinsko grejanje, „JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin obaveštava da je porast računa posledica više faktora:

1. U odnosu na decembar 2023. godine kada je prosečna temperatura iznosila 4,74 stepena Celzijusa, prosečna temperatura u januaru 2024. godine iznosila je 2,54 stepena Celzijusa.

2. U skladu sa spoljnim temperaturama, danima praznika, a sve u skladu sa pravilima o radu distributivnog sistema, u januaru 2024. godine snabdevanje toplotnom energijom tokom cela 24h trajalo je ukupno 7 dana. Poređenja radi, decembra 2023. godine, celodnevno grejanje trajalo je samo 1 dan.

3. Prosečna isporučena količina energije (kw/h po metru kvadratnom) je za 28% viša u odnosu na decembar 2023. godine.

toplana zrenjanin 003
„JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin

4. Od naše predhodne korekcije cena, tačnije od oktobra 2022. godine, cena gasa je porasla za 38,5% a cena struje za 26%. Gas is truja su osnovni energenti koji se koriste u samoj proizvodnji toplotne energije.

5. Cena toplotne energije porasla je za 15%.

Iz navedenih razloga „JKP „Gradska toplana“ je odlučila da svojim potrošačima izađe u susret, te će i dalje biti omogućeno da decembarski, januarski i februarski računi budu podeljeni u 2 rate. To znači da će oni sugrađani, koji ne budu mogli da svojim budžetima odgovore na porast cena, moći da 50% varijabilnog troška za nevedene mesece plate u datumu dospeća a drugu polovinu za 6 meseci.

Takođe, poseban akcenat stavljamo na ugradnju delitelja toplote. Važno je još jednom naglasiti da ugradnjom ovih uređaja potrošači sami kontrolišu utrošak toplotne energije, a time i sopstveni račun za grejanje. Primer radi, stanari koji imaju delitelje imaju 15-25% nižu potrošnju toplotne energije u odnosu na stanare koji ih nemaju.

Za kraj se mora napomenuti da i sa ovim povećanjem, cene zrenjaninskog grejanja ne mogu parirati trenutnim cenama grejanja po drugim gradovima Srbije (Sombor, Smederevo, Bečej, Kikinda, Sremska Mitrovica, Beograd, Valjevo, Zaječar…)

„JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

2 Comments

  1. Kada ste objavili nove cene grejanja, komentarisao sam na postavljeni članak: JKP “Gradska toplana” Zrenjanin saopštila NOVE CENE GREJANJA od 1. Januara 2024. godine! Redakcija VZ decembar 29, 2023 11:04 am
    Rukovodstvo Toplane u svom odgovoru navodi činjenice koje njima odgovaraju . Tačno je da je isporuka toplotne energije u Januaru je veća i iznosi 21,2564 kwh/m2 stana dok je u Decembru iznosila 16,1389 kwh/m2 stana, što je više izmereno za 31,70 %. Grejalo se I za vreme kada su temperature bili niske tokom 24 h. Tačno je I da je struja poskupela kao I gas ali to je konpenzovano ne zakonitom naplatom sa izmišljenom obavezom Vlade sa naplatom FIKSNOG DELA tokom cele godine jer je ta naplata ustvari AKONTACIONA KUPOVINA kwh koju Toplana ne obračunava jer se tako organizovano krade u celoj Srbiji pa I u Zrenjaninu. Taj novac koristi gradska vlast I to je drugi skriveni porez na imovinu stana, to se krije od korisnika.
    Stvarna obaveza je samo isporučeni kwh/m2 stana mesečno x prodajna cena = iznos za plaćanje. To bi za mesec Januar bilo za stan od 60 m2 x 21,2564 [kwh/m2 stana] = 1.275,384 kwh x 8,657 din/kwh (sa PDV) = 11.041,00 din. Ali Toplana bi morala da izvrši obračun na osnovu uplaćenih akontaciono kwh sa fiksnim iznosom kada vrši promenu cena, a to ne radi I to je krađa.

  2. Problem o kome se ne govori je programirana inflacija, koja Vlada vrši kako bi se zadržali na vlasti. Delenjem novca kako bi ostvarili pobedu na izborima, Sa druge strane povećavaju se cene kako hrane tako i komunalnim uslugama koje siromašni korisnici sa malim primanjima nisu u stanju da plate. Tako ostali korisnici preplaćuju preskupe usluge a ovim nesretnicima se daju tobože povlastice (ustvari oslobađaju se dela REKETA koji ostali korisnici plaćaju). Ne transparentnom naplatom se korisnici obmanjuju o stvarnim troškovima koje treba da plate za komunalne usluge. Netačna je tvrdnja i da je struja i gas poskupeli. Te cene se samo usklađuju sa stepenom inflacije koja je veća od primanja građana , pa je time kupovna moć sve manja. Da cena gasa uvoznog nije povećavana, možete se uveriti ako ukucate; RUSSIEN NATURAL GAS MANTHLI PRICE i pogledajte I dijagram kretanja cene, vidi se da je cena gasa u fazi opadanja od oktobra 2022 što navodi rukovodstvo toplane kao argument za poskupljenje. Tada je cena iznosila 36,04 USD $ za 1.000.000.BTU dok je u Januaru nabavna cena 9,56 USD $ za 1.000.000 BTU (što možete se uveriti ukucajte European Union Natural Gas Inport price).
    Ogromna sredstva se ovakvom ne zakonitom naplatom ostvaruju i jasno je da Vlast neće da tu naplatu ispravno fakturiše jer je građanima isprala mozak sa propagandom. Krijući očitana stanja kalorimetra u zgradi kao i podatak o ukupnoj stanbenoj površini svih korisnika, a isto oduzevši pravo da zgrada dobije račun direktno od Toplane i da Skupština vlasnika stanova sami izvrše podelu i utvrde ispravnu obavezu za plaćanje. Više informacija na ovu temu možete videti ako ukucate grejanje Zoran Vukov.

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px