Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetio Ečku

Zrenjanin – Ečka

Podelite vest

Ečka, selo najbliže gradu – postoje svi preduslovi za razvoj, kao prigradskog naselja, s privrednim, turističkim i sportskim potencijalima

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je Ečku, u okviru radne aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Razgovarao je s predstavnicima mesne zajednice, posetio je Osnovnu školu “Dr Aleksandar Sabovljev” i Aerodrom “Ečka”, a posetu je završio letom sportskim avionom iznad grada i Ečke, kao specifičnim načinom promocije i samog aerodroma, naselja Ečka i grada Zrenjanina.

Ečka je specifično naselje iz više razloga – najbliže je gradu i praktično se s njim spaja, jer je od buduće kapije za ulaz zaposlenih u kompleks “Linglong” do prve kuće u selu rastojanje manje od 500 metara, nadomak sela je i aerodrom, a u njemu su značajni turistički potencijali dvorac “Kaštel” i najstarija crkva brvnara u Banatu, iz 1711. godine.

Ečka takođe poseduje i najveću sportsku salu u naseljenim mestima na teritoriji grada, kao resurs za razvoj sportskog turizma. Trasa planiranog autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad prolaziće obodom Ečke, a prva petlja za ulaz u grad biće upravo pored ovog sela.

kolegijum ecka 005

O svemu tome razgovaralo se i na sastanku u prostorijama mesne zajednice, gde su, uz gradonačelnika, iz lokalne samouprave prisustvovali i zamenik Saša Santovac, načelnica Odeljenja privrede Jelena Travar Miljević, kao i rukovodioci javnih komunalnih preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, “Čistoća i zelenilo” i Javnog preduzeća za urbanizam.

Iako specifičnog položaja, nadomak grada, Ečka deli slične probleme sa drugim seoskim sredinama, a oni su, pre svega, komunalne prirode. Asfaltiranje ulica, završetak izgradnje kanalizacije i priključenje na budući centralni prečistač, vodosnabdevanje, sanacija dela krova u školi, zamena kotla i adaptacija prostora za potrebe proširenja vrtićke grupe, teme su o kojima se najviše govorilo.

Ono što prvo predstoji za realizaciju jeste ugradnja dva nova kotla za gasno grejanje u školi, što je investicija vredna skoro 19 miliona dinara. 

kolegijum ecka 001

– U pitanju je kapitalni projekat, jer se, u ekonomskom smislu, došlo do zaključka da jedan kotao treba da zagreva školsku zgradu, a drugi sportsku salu i očekujemo u narednom periodu da realizujemo tu investiciju, veoma značajnu za energetsku efikasnost samog objekta. U planu je i otvaranje nove vrtićke grupe za kojom postoji potreba, jer ima dovoljno dece, i to je takođe prioritet, kada je u pitanju ova škola – rekao je gradonačelnik Simo Salapura, nakon obilaska OŠ “Dr Aleksandar Sabovljev”.  

Gradonačelnik je podsetio da je Ečka treće selo po broju stanovnika na gradskoj teritoriji, sa oko 4.000 stanovnika, koje ima sve uslove da postane prigradsko naselje.

– Tome idu u prilog blizina industrijske zone i projekat budućeg stambenog naselja za zaposlene u kompaniji “Linglong”, što Ečki daje mogućnost i preduslov da se razvija u pravom smeru. Takođe, trasa budućeg autoputa prolazi uz Ečku i to sigurno stvara nove razvojne šanse i za razvoj mesne zajednice i za ostanak mladih u njoj. U toku su i radovi na obnovi magistralnog puta uz Ečku, a kroz projekat javno-privatnog partnerstva planiramo i radove na asfaltiranju ulica u mesnoj zajednici, verovatno već u toku naredne godine – kazao je gradonačelnik. 

izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px