Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetio danas zrenjaninsku elektranu TE-TO

Zrenjanin – TE-TO

Podelite vest

Gradonačelnik u poseti TE-TO “Zrenjanin”: počela proizvodnja električne energije za potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srbije

Kada je 1989. godine završena izgradnja termoelektrane-toplane “Zrenjanin”, grad je dobio i novi prepoznatljiv reper, njegov najviši građevinski objekat, uočljiv sa velike udaljenosti – crveno-beli dimnjak visine 162 metra. Poslednjih deset godina iz njega nije izlazio dim, ali se to sada menja i od pre nekoliko dana TE-TO “Zrenjanin” ponovo proizvodi električnu energiju za sistem elektroprivrede Srbije.

Tim povodom, elektranu su danas posetili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković. Takođe, održan je i drugi sastanak Radne grupe za racionalizaciju potrošnje električne i toplotne energije.

Zrenjaninska TE-TO pripada JP “Elektroprivreda Srbije”, ogranku “Panonske TE-TO” Novi Sad, zajedno sa termoelektranama-toplanama u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, projektovanim za kombinovanu proizvodnju električne energije za potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srbije, toplotne energije za potrebe sistema daljinskih grejanja u sva tri grada i tehnološke pare za potrebe industrijskih potrošača. Nominalne je električne snage 110 MW, a kao gorivo koristi prirodni gas ili mazut.

Objekat u Zrenjaninu projektovan je i građen prevashodno za potrebe tadašnje moćne industrijske zone u kojoj je većina kapaciteta pripadala IPK “Servo Mihalj”. Nakon gašenja više fabrika, smanjena je i potrošnja tehnološke pare, te su stali i pogoni TE-TO.

Direktori “Panonske TE-TO” Zoran Šušnjević i TE-TO “Zrenjanin” Nenad Priljeva izvestili su gradonačelnika da je TE-TO “Zrenjanin” od 8. oktobra u mreži elektroprivrede Srbije i da se otklanjaju manji nedostaci u pogonu, prouzrokovani dugim stajanjem, a koji su mogli biti uočeni tek pokretanjem proizvodnje. Snabdevanje energentima je stabilno, termoelektrana trenutno radi na gas, a obim proizvodnje električne energije zavisiće od ukupne energetske situacije u zemlji tokom narednih meseci.

Izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px