Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetio danas zrenjaninsku elektranu TE-TO

Zrenjanin – TE-TO

Podelite vest

Gradonačelnik u poseti TE-TO “Zrenjanin”: počela proizvodnja električne energije za potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srbije

Kada je 1989. godine završena izgradnja termoelektrane-toplane “Zrenjanin”, grad je dobio i novi prepoznatljiv reper, njegov najviši građevinski objekat, uočljiv sa velike udaljenosti – crveno-beli dimnjak visine 162 metra. Poslednjih deset godina iz njega nije izlazio dim, ali se to sada menja i od pre nekoliko dana TE-TO “Zrenjanin” ponovo proizvodi električnu energiju za sistem elektroprivrede Srbije.

Tim povodom, elektranu su danas posetili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković. Takođe, održan je i drugi sastanak Radne grupe za racionalizaciju potrošnje električne i toplotne energije.

Zrenjaninska TE-TO pripada JP “Elektroprivreda Srbije”, ogranku “Panonske TE-TO” Novi Sad, zajedno sa termoelektranama-toplanama u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, projektovanim za kombinovanu proizvodnju električne energije za potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srbije, toplotne energije za potrebe sistema daljinskih grejanja u sva tri grada i tehnološke pare za potrebe industrijskih potrošača. Nominalne je električne snage 110 MW, a kao gorivo koristi prirodni gas ili mazut.

Objekat u Zrenjaninu projektovan je i građen prevashodno za potrebe tadašnje moćne industrijske zone u kojoj je većina kapaciteta pripadala IPK “Servo Mihalj”. Nakon gašenja više fabrika, smanjena je i potrošnja tehnološke pare, te su stali i pogoni TE-TO.

Direktori “Panonske TE-TO” Zoran Šušnjević i TE-TO “Zrenjanin” Nenad Priljeva izvestili su gradonačelnika da je TE-TO “Zrenjanin” od 8. oktobra u mreži elektroprivrede Srbije i da se otklanjaju manji nedostaci u pogonu, prouzrokovani dugim stajanjem, a koji su mogli biti uočeni tek pokretanjem proizvodnje. Snabdevanje energentima je stabilno, termoelektrana trenutno radi na gas, a obim proizvodnje električne energije zavisiće od ukupne energetske situacije u zemlji tokom narednih meseci.

Izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022