Gradonačelnik Zrenjanina ugostio Damjana Berganta, ambasadora Slovenije u Srbiji

Zrenjanin – Ambasador Slovenije

Podelite vest

U poseti gradu Zrenjaninu – lokalnoj upravi i Društvu Slovenaca “Planika” – danas boravi Njegova ekselencija Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Srbiji. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura priredio je prijem u Gradskoj kući za ambasadora Berganta i predsednika Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji Sašu Verbiča. 

Ambasador Damjan Bergant, koji je na tu dužnost postavljen avgusta 2020. godine, prvu posetu Zrenjaninu upriličio je na poziv Društva Slovenaca “Planika”, aktivnog posrednika između nacionalnih institucija, organizacija i ustanova u obe zemlje na zajedničkim projektima.

Izražavajući zadovoljstvo zbog poziva i današnje posete našem gradu, ambasador Bergant istakao je da, u okviru svojih aktivnosti, posećuje sredine u Srbiji u kojima žive njegovi sunarodnici i drago mu je što u Zrenjaninu postoji udruženje koje predstavlja dobru sponu između lokalne samouprave i slovenačkih institucija i organizacija.

– Društvo Slovenaca “Planika” u Zrenjaninu uspešno radi, neguje kulturu, jezik i slovenački identitet i drago mi je što sam ih danas posetio, a zahvalan sam gradonačelniku na mogućnosti da porazgovaramo o nekim izazovima s kojima se grad Zrenjanin suočava i na koji način možemo ubuduće da sarađujemo. Zadovoljan sam što je i slovenačka zajednica ovde zadovoljna, što nema bilo kakvih otvorenih pitanja i Republika Slovenija svakako će i dalje podržavati njihove aktivnosti – kazao je ambasador.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura zahvalio se ambasadoru Bergantu na poseti i rekao da je danas bilo reči i o privrednim temama i potencijalima Grada Zrenjanina, ali i onome na čemu može odmah da se radi i unapređuje saradnja, a u pitanju su upravo Društvo Slovenaca “Planika” i Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji.

– Razgovarali smo i o mogućnostima da oživimo naše veze s gradom Kamnikom, u Sloveniji, na osnovu potpisane Povelje o bratimljenju iz 1974. godine i to je takođe jedna od tema koju nameravamo da realizujemo. Naravno, ukazali smo i na veliki privredni potencijal našeg grada, na ekonomski razvoj koji je u zamahu i verujem da kada Njegova ekselencija bude dolazila ponovo u Zrenjanin, za dve godine, da će grad davati sasvim drugačiju sliku – rekao je Salapura. 

Tekst i foto: Grad Zrenjanin

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022