Gradonačelnik u poseti JKP “Gradska toplana” – sve spremno za početak grejne sezone

Zrenjanin – Gradska toplana

Podelite vest

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnicom Cicom Vučković, posetio je danas JKP “Gradska toplana”, uoči početka nove grejne sezone. U razgovoru s vršiocem dužnosti direktora Žarkom Đuričićem i nakon obilaska pogona uverio se u spremnost “Gradske toplane” i sistema daljinskog grejanja za snabdevanje toplotnom energijom oko osam hiljada domaćinstava i kolektiva u našem gradu.

U okviru priprema za grejnu sezonu izvršen je remont u pogonu, koji je podrazumevao radove na kotlovima snage 2 H 35MW (hemijsko pranje i konzerviranje kotlova), šamotiranje ozida gorionika i pregled i čišćenje dimnjaka. Izvršeno je servisiranje pumpi, kompresora i ventilatora za predstojeću grejnu sezonu, kao i servisiranje linije za hemijsku pripremu vode. U toplotnim podstanicama vraćeni su kalorimetri koji su bili na baždarenju, sistem sekundarnih instalacija je zapunjen i spreman i početkom oktobra rađene su tzv. “hladne probe”.

Gradonačelnik Salapura rekao je da su 1. septembra sa JP “Srbijagas” ugovorene sve količine gasa neophodne za grejnu sezonu, odnosno za rad kotlova u toplani.  

– Ono što nismo mogli da izbegnemo i što se moralo dogoditi, s obzirom da u proteklom periodu nismo imali ni jedno povećanje cena grejanja, naprotiv, imali smo i smanjenje, jeste da je sada, zbog situacije na tržištu energenata, došlo do neminovnog poskupljenja cene grejanja u našem gradu – kazao je gradonačelnik i dodao da su pripremljene i određene pogodnosti za potrošače i za one koji redovno izmiruju svoje obaveze.

– Računi za decembar, januar i februar koji su se do sada plaćali u celosti moći će u iznosu do 50% da se plate odloženo, na šest meseci, odnosno u maju, junu i julu. Takođe, pripremljeni su i određeni popusti za redovne platiše, koji budu plaćali račune u celosti, ali pripremamo i javni poziv za energetske vaučere, dakle za korisnike iz najugroženijih kategorija stanovništva, gde ćemo, kao Grad Zrenjanin, pomoći u plaćanju, i to ne samo za toplotnu, već i za električnu energiju. O pozivu će javnost biti blagovremeno obaveštena – rekao je gradonačelnik Salapura i zahvalio kolektivu JKP “Gradska toplana” na odgovornom obavljanju složenog i zahtevnog posla.

– Svi bismo želeli da predstojeća zima bude blaga, da imamo što manje problema, ali mi smo, što se tiče lokalne samouprave i našeg javnog komunalnog preduzeća, obavili sve neophodne pripreme i spremni smo za predstojeću sezonu. Radimo i na sistemu kogeneracije, kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije, sa termoelektranom-toplanom, koja dugo nije bila u pogonu i u kojoj su takođe urađeni određeni servisi. Stavljena je u pogon i ukoliko bude potrebe i i ona može da doprinese stabilnosti gradskog energetskog sistema – objasnio je Simo Salapura.     

Melanija Lojpur, PR JKP “Gradska toplana” najavila je zvaničan početak grejne sezone za subotu, 15. oktobar, uz mogućnost da počne ranije, ukoliko tri dana zaredom, u 21 čas, temperatura ne prelazi 12 stepeni.
– S obzirom na trenutne vremenske prilike, očekujemo da sezona počne kada je i predviđeno, 15. oktobra. Završili smo sve neophodne remonte u kotlarnici, u potpunosti pripremili toplotne podstanice i završili radove u naselju “Ruža Šulman”, gde je ostalo još da se teren vrati u prvobitno stanje – kazala je Lojpur.  

toplana zrenjanin 037

U toku jula meseca započeta je rekonstrukcija vrelovodne mreže u naselju “Ruža Šulman”, u dužini trase od 638 metara i u vrednosti investicije od preko 25 miliona dinara. U ovom trenutku rekonstruisano je oko 70% gradske vrelovodne mreže koja je duga 33 kilometra. U JKP “Gradska toplana” tokom sledeće godine planiraju instalaciju novih priključaka u Ulici Koče Kolarova i u naselju “Bagljaš”, prema tržnom centru „BIG“.

JKP „Gradska toplana“ deo je i grupe za racionalizaciju potrošnje električne i toplotne energije, kako bi se došlo do ostvarenja ušteda od 15% u narednom periodu.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Tekst: zrenjanin.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px