Gradonačelnik u Belom Blatu: Selo s najvećim turističkim potencijalom, fazno rešavanje infrastrukturnih problema

Belo Blato – Gradonačelnik

Podelite vest

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa zamenikom Sašom Santovcem, zamenicom načelnice Odeljenja za privredu Gradske uprave Sonjom Dragaš i predstavnicima javnih komunalnih preduzeća, posetio je juče Belo Blato. Radna aktivnost gradonačelnika “Da nam sela budu bliža” ulazi u poslednju trećinu, a boravak u ovom selu bio je prilika za razgovor s predstavnicima mesne zajednice i posetu etno-salašu “Lujza”, važnom segmentu beloblatske turističke ponude.

kolegijum belo blato 012

Belo Blato je specifično naselje, pre svega po svojoj poznatoj multikulturalnosti i jedinstvenom prirodnom okruženju i potencijalima. Iz tog razloga uvršteno je nedavno u projekat EU Adrionet – “Jadransko-jonska mreža autentičnih sela”, a njegova manifestacija “Beloblatska kobasica” prevazišla je lokalne okvire i uvrštena je u kalendar zvaničnih manifestacija Grada Zrenjanina.

S druge strane, i ovo selo suočava se s različitim komunalnim problemima i potrebama, a prethodnih godina zabeležen je i odliv stanovništva. Sada se, međutim, dešavaju i pozitivna kretanja, s obzirom da je u Belom Blatu otkupljeno najviše kuća, šest, u akciji Ministarstva za brigu o selu i da postoji interesovanje za doseljavanje u ovo mirno, živopisno naselje. Te činjenice prokomentarisao je i gradonačelnik Simo Salapura.

“Ovo je autentično naseljeno mesto, multinacionalno, sa ogromnim razvojnim potencijalima, kada je u pitanju turizam. Ono što se sada realizuje od investicija jeste dugoočekivana gradnja eko-česme, kao i svuda prisutni su infrastrukturni problemi i dogovorili smo se da u predstojećem periodu, u fazama, pristupamo i rešavanju ovih gorućih problema. Kada govorimo o turizmu, moramo da pomenemo da je Belo Blato uvršteno u važan prekogranični projekat, Mrežu autentičnih sela jadransko-jonskog regiona, dakle, po svemu specifično i prepoznatljivo, između ostalog i po salašu “Lujza” koji smo juče posetili i koji je ozbiljan pokazatelj da je turizam sve popularniji, jer se kapaciteti salaša šire. Dodatno smo ove godine podržali i veliki festival “Beloblatska kobasica”, koji je, po prvi put, trajao dva dana, uz veliki broj posetilaca i sada već pravimo planove i za narednu godinu”, istakao je gradonačelnik.

kolegijum belo blato 011
kolegijum belo blato 019

Predsednik Saveta mesne zajednice Belo Blato Miroslav Markuš takođe ukazuje na te potencijale sela, koji se razvijaju uz podršku grada, i dodaje da se na jučerašnjem sastanku razgovaralo i o infrastrukturnim problemima i mogućnostima za njihovo rešavanje. 

“Dotakli smo se svih tih problema, koji se ne razlikuju mnogo od onih u drugim naseljenim mestima, od kanalizacije, pijaće vode, asfaltiranja ulica, uređenja atarskih puteva, autobuskih linija, zamena grejnog kotla i stolarije u školi, stavili smo sve na papir, kako bi bili u prilici da pripremimo određene projekte i budemo spremni kada se ukaže prilika za njihovu realizaciju. S druge strane, Belo Blato okruženo je rekama, jezerima, Carskom barom, posebnog je geografskog položaja, kolevka je prerade trske u nekadašnjoj Jugoslaviji, i naselje je koje je najdalje otišlo u razvoju nekog održivog turizma na teritoriji grada. Na svima nama je da dokažemo da je moguće, na desetak kilometara udaljenosti, da održivo funckcioniše i jedna Carska bara i da se razvija gradska privreda, u kompleksu “Linglonga”, kazao je Markuš. 

kolegijum belo blato 018
kolegijum belo blato 016

Etno-salaš “Lujza”, odnosno Seosko turističko domaćinstvo Toškov, otvoreno je za posetioce pre 15 godina, a sada je u fazi dogradnje i proširenja smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta.

Vlasnica Radmila Toškov ističe da goste privlače autentičan ambijent seoskog domaćinstva, mir i tišina na površini od skoro dva hektara, ekonomsko dvorište sa domaćim životinjama i gastronomski specijaliteti, takođe karakteristični za ovu sredinu.

“Posećuju nas dečje ekskurzije, grupe, porodični ljudi, koji dolaze da provedu prijatne trenutke u ovakvom ambijentu. Nadograđujemo i proširujemo posao i smeštajne kapacitete, da nam gosti ne dolaze na jedan dan, već da taj boravak bude i duži. Sam početak bio je težak, selu su pretile poplave i sva ova priča pokrenuta je slučajno. Postojala je neka vizija kako bi salaš trebalo da izgleda, a sada je to već mini-farma, ekonomski održiva i razvijamo se možda ne tim tempom kako smo želeli u početku, ali je to svakako primetno. Salaš se već prostire na tri susedna placa, koje smo kupovali, tu su sada i farma i voćnjak i brojne domaće životinje, jer nam je namera da deca koja dolaze na najbolji način upoznaju svoje okruženje i život na selu”, ističe vlasnica salaša “Lujza” i poziva goste da se u sve navedeno i lično uvere.  

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px