Gradonačelnik Simo Salapura: Zrenjanin unapređuje jedinice civilne zaštite

Zrenjanin – Jedinice civilne zaštite

Nakon što je zahvaljujući IPA programima Prekogranične saradnje sa Rumunijom/Evropskom unijom obezbeđena neophodna opremu za reagovanje u vanrednim situacijama i donet najvažniji lokalni dokument u ovoj oblasti “Procena rizika od katastrofa”, obaveza i odgovornost štaba za vanredne situacije Grada Zrenjanina dobijaju na značaju. 

Oprema je prvenstveno vezana za odbranu od poplava, ali se može upotrebiti i u slučaju zemljotresa, kao i u lokalizaciji požara. Kako će to biti organizovano, zavisi i od organizacionih sposobnosti štaba za vanredne situacije.

vrdnik seminar vanredne situacije 2
Fotografije: Ministarstvo unutrašnjih poslova
vrdnik seminar vanredne situacije 1
Fotografije: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Oprema nema svoju svrhu ukoliko ne postoje obučeni pripadnici jedinica Civilne zaštite i drugih organizacija koje se bave zaštitom i spasavanjem.

Grad Zrenjanin je i na tom planu preduzeo sve neophodne korake. Doneta je odluka o obrazovanju jedinice Civilne zaštite opšte namene i specijalizovane jedinice za uzbunjivanje i u toku je priprema za njihovu popunu. U skladu sa Zakonom, činiće je građani koji su vojni obveznici, zatim punoletni građani koji nisu vojni obveznici i dobrovoljci.

– Predviđeno je da u jedinici Civilne zaštite opšte namene bude 90 pripadnika raspoređenih u tri voda. Specijalizovana jedinica za uzbunjivanje imaće dva voda sa 162 pripadnika. U oba slučaja će se voditi računa da pripadnici budu teritorijalno raspoređeni, jer su ove formacije namenjene da intervenišu u slučaju proglašenja vanredne situacije na teritoriji grada i naseljenih mesta – pojašnjava Simo Salapura, gradonačelnik i komandant štaba za vanredne situacije u Zrenjaninu.

Kako bi što bolje pripremili komandante štabova za obaveze koje ih čekaju u slučaju elementarnih nepogoda ili tehničko tehnoloških nesreća, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije organizovao je seminar na Vrdniku sa temom “Organizacija rada štaba za vanredne situacije i rukovođenje u vanrednim situacijama”, kom je, uz komandante štabova iz drugih vojvođanskih gradova i opština, prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina. Uz njega, u radu seminara učestvovali su i načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Predrag Rađenović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP Republike Srbije u PU Zrenjanin Goran Marjanović i predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin

vrdnik seminar vanredne situacije3
Fotografije: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Komandanti štabova su se, između ostalog, upoznali sa rukovođenjem u vanrednim situacijama, kriznim komuniciranjem i upotrebom Vatrogasno-spasilačkog bataljona i Dobrovoljnih vatrogasnih društava. U pitanju je nastavak obuke, do sada organizovane u Nišu, Kragujevcu i Beogradu, a koju zajednički organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije i organizacija OEBS.
Tekst: Grad Zrenjanin, Fotografije: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, Uprava za upravljanje rizikom i civilnu zaštitu

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022