Gradonačelnik Simo Salapura: Zrenjanin unapređuje jedinice civilne zaštite

Zrenjanin – Jedinice civilne zaštite

Nakon što je zahvaljujući IPA programima Prekogranične saradnje sa Rumunijom/Evropskom unijom obezbeđena neophodna opremu za reagovanje u vanrednim situacijama i donet najvažniji lokalni dokument u ovoj oblasti “Procena rizika od katastrofa”, obaveza i odgovornost štaba za vanredne situacije Grada Zrenjanina dobijaju na značaju. 

Oprema je prvenstveno vezana za odbranu od poplava, ali se može upotrebiti i u slučaju zemljotresa, kao i u lokalizaciji požara. Kako će to biti organizovano, zavisi i od organizacionih sposobnosti štaba za vanredne situacije.

vrdnik seminar vanredne situacije 2
Fotografije: Ministarstvo unutrašnjih poslova
vrdnik seminar vanredne situacije 1
Fotografije: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Oprema nema svoju svrhu ukoliko ne postoje obučeni pripadnici jedinica Civilne zaštite i drugih organizacija koje se bave zaštitom i spasavanjem.

Grad Zrenjanin je i na tom planu preduzeo sve neophodne korake. Doneta je odluka o obrazovanju jedinice Civilne zaštite opšte namene i specijalizovane jedinice za uzbunjivanje i u toku je priprema za njihovu popunu. U skladu sa Zakonom, činiće je građani koji su vojni obveznici, zatim punoletni građani koji nisu vojni obveznici i dobrovoljci.

– Predviđeno je da u jedinici Civilne zaštite opšte namene bude 90 pripadnika raspoređenih u tri voda. Specijalizovana jedinica za uzbunjivanje imaće dva voda sa 162 pripadnika. U oba slučaja će se voditi računa da pripadnici budu teritorijalno raspoređeni, jer su ove formacije namenjene da intervenišu u slučaju proglašenja vanredne situacije na teritoriji grada i naseljenih mesta – pojašnjava Simo Salapura, gradonačelnik i komandant štaba za vanredne situacije u Zrenjaninu.

Kako bi što bolje pripremili komandante štabova za obaveze koje ih čekaju u slučaju elementarnih nepogoda ili tehničko tehnoloških nesreća, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije organizovao je seminar na Vrdniku sa temom “Organizacija rada štaba za vanredne situacije i rukovođenje u vanrednim situacijama”, kom je, uz komandante štabova iz drugih vojvođanskih gradova i opština, prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina. Uz njega, u radu seminara učestvovali su i načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Predrag Rađenović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP Republike Srbije u PU Zrenjanin Goran Marjanović i predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin

vrdnik seminar vanredne situacije3
Fotografije: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Komandanti štabova su se, između ostalog, upoznali sa rukovođenjem u vanrednim situacijama, kriznim komuniciranjem i upotrebom Vatrogasno-spasilačkog bataljona i Dobrovoljnih vatrogasnih društava. U pitanju je nastavak obuke, do sada organizovane u Nišu, Kragujevcu i Beogradu, a koju zajednički organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije i organizacija OEBS.
Tekst: Grad Zrenjanin, Fotografije: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, Uprava za upravljanje rizikom i civilnu zaštitu

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px