Gradonačelnik Simo Salapura posetio aerodrom “Ečka” i razgovarao sa direktorom Pavlom Markovićem

Zrenjanin – Aerodrom “Ečka”

Podelite vest

U hangarima aerodroma “Ečka” nema slobodnih mesta za letelice – otvaranje stalnog graničnog prelaza donelo bi nove razvojne perspektive

U okviru posete naseljenom mestu Ečka, gradonačelnik Simo Salapura iskoristio je priliku i da obiđe aerodrom, kako je rekao “kao nešto što je neodvojivo od Ečke i što je sinonim za nju”. U hangarima aerodroma nema slobodnih mesta i ovde se čuva ili servisira više od trideset različitih letilica. Neke se nalaze i na otvorenom, jer je natkriveni prostor postao tesan za zahteve i potrebe ove vazdušne luke koja se poslednjih godina značajno razvija. Po rečima direktora aerodroma Pavla Markovića, “Ečka” je najveći i najozbiljniji sportski aerodrom u severnom delu naše zemlje.

Gradonačelnik je, nakon razgovora s direktorom Markovićem, rekao da je jedna od tema bila i otvaranje stalnog graničnog prelaza na samom aerodromu.

– Ono što možemo da kažemo je da, zajedno s rukovodstvom, radimo na otvaranju takvog prelaza, kao preduslova za dolazak poslodavaca, preduzetnika, ali i turista koji mogu mnogo toga da vide ovde, ne samo u naseljenom mestu Ečka, nego i u Zrenjaninu. Bitno je da istaknemo da aero klub ima četiri sekcije, odnosno sportske discipline, rade na tome da vrate i padobranstvo, da uvedu i neke inovativne discipline kada je u pitanju aero sport i s njima zaista imamo dobru saradnju. Oni su nosioci aero sporta, ne samo u Vojvodini, već i u celoj Srbiji – kazao je gradonačelnik. 

Aerodrom je u ovom trenutku domaćin tri vazduhoplovne, odnosno letačke škole i dva servisa, od kojih jedan ima i međunarodnu licencu i radi punim kapacitetom. Ovde egzistiraju škole “Prinčevi avijacije” i “Avijatičar”, Aero klub “Zrenjanin”, “Eskadrila” bar i “Eskadrila” šop, tu su i oldtajmeri nekadašnjeg Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva… Zajedno sa Privrednom komorom Srbije, aerodrom je pokrenuo inicijativu da se privremeni granični prelaz, koji je sada otvoren zakonski maksimalno tri meseca, za početak produži bar na šest. Mišljenja su da bi to značajno doprinelo razvoju šire zajednice, ne samo grada Zrenjanina, već i Pokrajine i cele države.

Direktor Aerodroma “Ečka” ističe da je potencijal aerodroma velik.

– Potpuno smo opremljeni da prihvatimo sve letilice do 5.700 kilograma poletno-sletne težine, funkcionišemo u dnevnim i noćnim uslovima za vazduhoplove koji saobraćaju u vizuelnim pravilima letenja, a u toku godine imamo i sezonski granični prelaz, za direktan prihvat gostiju iz inostranstva. Samim tim, rasterećuje se aerodrom “Nikola Tesla”, gde je uvek gužva i mi imamo običaj da u šali kažemo da “sportski piloti ne vole velike aerodrome, kao što ni veliki aerodromi ne vole sportske pilote”, kaže Pavle Marković.

Rekao je još i da “Ečka” može da odgovori na sve zahteve, i da proširi kapacitete, ukoliko se ukaže potreba za njegovim angažovanjem za potrebe transporta robe u okviru industrijske zone “Jugoistok”. Trenutno je, zbog travnate piste, onemogućen prihvat većih i težih vazduhoplova, ali u budućnosti bi i aerodromu bio cilj da se širi i raste. Za to, kako ističu na aerodromu, prostora uvek ima. 

U trenucima dok je gradonačelnik boravio na aerodromu, stigla je i veća grupa dece na ekskurziji. Znatiželjno su razgledali letelice, fotografisali se, uživali na prostranim travnjacima i na čistom vazduhu. Eto, možda, još nekih ideja i sadržaja za promociju aerodroma i letenja među najmlađima – uz neko manje dečje igralište ili stariji avion na travnjaku u koji bi mogli da uđu, ili neku simulaciju pilotske kabine i pilotiranja…

Poleću danas svakodnevno letelice s aerodroma, kadgod to vremenski uslovi dozvoljavaju. Zrenjanin i okolina, iz vazduha, uvek daju posebnu sliku, u šta se uverio i gradonačelnik, nakon preleta grada, u sportskom avionu kojim je pilotirao direktor Aerodroma „Ečka“ Pavle Marković.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Izvor: zrenjanin.rs

Grad Zrenjanin je sufinansirao projekat „Za grad koji volimo“ a stavovi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022