Gradonačelnik primio novo rukovodstvo Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine

Zrenjanin – Nac. savet rumunske nac. manjine

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura primio je danas delegaciju Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji, na čelu s novim predsednikom, dr Valentinom Ardeljanom.

U delegaciji su bili i novoizabrani potpredsednici, dr Trajan Kačina i Marinel Mendrea. Kačina je ujedno i koordinator Odbora za kulturu pri Nacionalnom savetu, dok je Mendrea na funkciji člana Gradskog veća grada Zrenjanina.

Dr Valentin Ardeljan iz Alibunara izabran je za predsednika decembra prošle godine, dok su potpredsednici stupili na funkciju pre nešto više od mesec dana, pa je današnja poseta Zrenjaninu među prvim koje je organizovalo novo rukovodstvo.

Zrenjanin je jedan od centara rumunske nacionalne zajednice u Vojvodini, tako da je i ovaj sastanak s gradonačelnikom upriličen s ciljem da tradicionalno dobra saradnja s lokalnom samoupravom bude nastavljena i unapređena. 

Pripadnici rumunske nacionalne zajednice žive u Ečki, Jankovom Mostu, Kleku i Zrenjaninu, a prema prethodnom popisu stanovništva ima ih nešto više od dve hiljade. Zastupljeni su u mnogim sferama društveno-političkog i kulturnog života grada, a među njima su bili i istaknuti pojedinci, poput književnika, prevodioca i lingviste dr Radu Flora, čije se delo neguje kroz memorijal svake godine.

U nastavku posete Zrenjaninu, delegacija Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine boravila je u Zavodu za kulturu vojvođanskih Rumuna, gde je održan sastanak s predsednikom Todorom Ursuom.

Ta ustanova, osnovana 2008. godine, realizuje, inicira i podržava projekte promovisanja multikulturalnosti i interkulturalnosti u Vojvodini, kao i negovanja i očuvanja rumunske kulturne baštine na ovim prostorima.

Izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022