Gradonačelnik potpisao ugovore zahvaljujući kojima će u našem gradu biti održan Kamp za mlade iz dijaspore. Trim staza u Karađorđevom parku

Beograd - Kamp za mlade iz dijaspore

Gradonačelnik Simo Salapura potpisao je danas u Beogradu dva ugovora, jedan koji se tiče organizacije Kampa za mlade iz dijaspore u našem gradu, a drugi na osnovu kojeg će biti izgrađena trim staza u Karađorđevom parku.

Ugovor na osnovu kojeg će u našem gradu tokom jula i avgusta biti održan letnji kamp za mlade iz dijaspore gradonačelnik Salapura i predstavnici još nekoliko gradova i opština potpisali su sa ministrom bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženim za koordinaciju aktivnosti i mera u odnosima sa dijasporom Đorđem Milićevićem.

– Danas je izuzetno važan dan kako za nas, tako i za naše sunarodnike koji žive van Srbije.  Ova inicijativa predstavlja korak ka snažnijem jačanju veza sa dijasporom i predstavlja predanost mladima koji žive van granica naše zemlje – rekao je on i ukazao da je želja da mlade ljude koji žive van granica naše zemlje motivišu da još više razmišljaju o Srbiji.

 – Ponosan sam jer naša Vlada prepoznaje važnost povezivanja sa dijasporom jer to je dragocen izvor znanja, iskustva i talenata, a mi želimo da pojačamo veze sa sunarodnicima iz čitavog sveta – rekao je Milićević i zahvalio predstavnicima lokalnih samouprava za podršku u organizovanju kampova.

Kako je danas rečeno, lokalne samouprave organizuju tematske kampove u kojima će učestvovati više hiljada mladih iz dijaspore, a kada je reč o našem gradu,  projektom „Sportski kamp Zrenjanin“ predviđeno je učešće mladih iz dijaspore i regiona, kao i mladih iz Srbije, u dobi od 14 do 19 godina, od 13. do 19 avgusta.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik je rekao da je Grad Zrenjanin sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu i konkurisao za realizaciju tog projekta, posebno iz razloga što je pre dve godine baštinio titulu Evropskog grada sporta.

– Kao nosioci te titule opredelili smo se za ovaj sportski deo, a kultura i sport jesu ono što je specifično za našu zemlju, ali i nešto što mladima iz dijaspore pruža bližu vezu i bliži identitet kada su u pitanju ovi kampovi. Mi smo spremili program koji će se pored sporta baviti i aktivnostima vezanim za identitet, istoriju i kulturu u našem gradu i verujem da će mladi iz drugih zemalja poneti sa sobom dobre utiske i još bliže se povezati sa našim gradom, sa našim jedinicama lokalne samouprave, a pre svega sa državom Srbijom – rekao je gradonačelnik Salapura.

Ukazao je i da Grad Zrenjanin kao i ostale jedinice lokalne samouprave čvrsto stoje uz ideju da se više zbliže sa dijasporom.

– Grad Zrenjanin i moji saradnici željno iščekujemo ovaj kamp i pozivamo ministra i sve vas da dođete u naš grad , ali i da sledeće godine privučemo još veći broj mladih iz dijaspore – poručio je on.

Inače, planirano je da u kampu boravi 100 učesnika iz dijaspore i 50 učesnika sa teritorije Grada, a rezultati projekta uključuju: Povezivanje i upoznavanje mladih iz dijaspore i regiona, kao i mladih iz Srbije, poboljšanje razumevanja i poštovanja različitih kultura i tradicija, razvoj veština liderstva, timskog rada i komunikacije, povećanje nivoa fizičke aktivnosti i promocija zdravog načina života među mladima, kao i povećanje svesti o turističkim atrakcijama i potencijalima Zrenjanina i okoline i jačanje veza između lokalne zajednice, mladih i dijaspore.

Očekuje se da tim povodom u naš grad dođu mladi iz Rumunije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije i Italije. Organizacija kampa pored sportskih aktivnosti podrazumevaće i održavanje edukativnih radionica, posete turističkim znamenitostima u okolini našeg grada i kulturni program.

Kada je reč o izgradnji trim staze, gradonačelnik je ugovor za realizaciju projekta „Izgradnja trim staze u Karađorđevom parku u Zrenjaninu“, u Ministarstvu turizma i omladine – Sektoru za turizam, potpisao sa državnim sekretarom Urošem Kandićem.

Tim dokumentom predviđeno je da pomenuto Ministarstvo finansira projekat sa 20 miliona dinara, na ime razvoja turizma u našem gradu.

Izgradnja trim staze, pored pošumljavanja koje je realizovano, planirana je u sklopu rekonstrukcije Karađorđevog parka kako bi to mesto bilo oplemenjeno i novim sadržajima budući da se u blizini nalaze i sportski objekti. 

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px