Podrška Ministarstva rudarstva i energetike gradu Zrenjaninu – gradonačelnik potpisao ugovor vredan 15 miliona dinara

Beograd - Ministarstvo rudarstva i energetike

Gradonačelniku Zrenjanina Simu Salapuri juče je, na svečanosti u Palati “Srbija” u Beogradu, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uručila ugovor o sufinansiranju Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, a na osnovu sprovedenog Javnog poziva za dodelu sredstava za finansiranje programa koji sprovode jedinice lokalne samouprave.

Grad Zrenjanin će, kao i prethodnih godina, putem javnih poziva odabrati privredne subjekte koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji objekata, a potom i domaćinstva, kao krajnje korisnike sredstava podsticaja namenjenih zameni stolarije, termičkoj izolaciji porodičnih kuća i stanova, unapređenju termo-tehničkog sistema, ugradnji solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode ili ugradnji solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Ukupna sredstva podsticaja za realizaciju programa Grada Zrenjanina iznose 30 miliona dinara, od čega Ministarstvo rudarstva i energetike obezbeđuje 15 miliona dinara, a još toliko lokalna samouprava.

Ministarka Dubravka Đedović, obraćajući se predstavnicima 131 grada i opštine u Srbiji, kojima su uručeni ugovori, istakla je da se ovaj program realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, te da je energetska efikasnost nešto što se tiče svih potrošača, bilo da su u pitanju domaćinstva, javne ustanove ili privredni subjekti.

“Država je ulaganja u energetsku efikasnost predstavila kao prioritet, a da bismo imali rezultat kakav želimo, neophodna su ulaganja u javne objekte, ali i podrška građanima da smanje potrošnju energije u svojim domovima i to sprovodimo zajedno, kroz ovaj program, u protekle tri godine”, kazala je Đedović i dodala da je do sada oko 20 hiljada domaćinstava imalo priliku da sprovede neku od mera energetske efikasnosti, subvencionisanih u iznosu od 2,6 milijarde dinara, pri čemu 50 odsto troškova pokrivaju država i jedinice lokalne samouprave, a 50 odsto sami građani.

“U novom javnom pozivu, blizu jedne milijarde dinara obezbedilo je ministarstvo rudarstva i energetike, a gradovi i opštine dodatnih 800 miliona, i to je novac koji će građani dobiti bespovratno. Po prvi put, na ovom javnom pozivu, za više mera građani mogu da dobiju i do 65 odsto iznosa investicije, znači povećao se iznos subvencija, ukoliko se građani prijave za više od jedne mere. Svoju potrošnju energije, samo kroz ovaj poziv, moći će da smanji između osam i devet hiljada domaćinstava, uz očekivane uštede energije od 90 miliona kilovat sati godišnje i smanjenje emisije ugljen-dioksida od 40 hiljada tona godišnje”, objasnila je ministarka Đedović.    

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da Grad Zrenjanin i ove godine nastavlja aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti i učešće u programu Ministarstva rudarstva i energetike.

“U prethodnom periodu ukupna vrednost subvencija za sprovođenje mera energetske efikasnosti i smanjenje nivoa ugljen-dioksida u gradu Zrenjaninu dostigla je skoro 50 miliona dinara, izvršena je zamena oko 5.000 kvadratnih metara stolarije u domaćinstvima, 157 kotlova sa čvrstim gorivom na kotlove na prirodni gas, a mere smo primenjivali i na velikom broju školskih objekata, kroz projekte NIS “Zajednici zajedno”, iz drugih izvora finansiranja od strane Republike i Pokrajine, kroz projekte prekogranične saradnje…

Očekujem vrlo brzo raspisivanje javnog poziva ka privrednim subjektima, koji će izvoditi radove, a potom i ka domaćinstvima, kako bi proceduru regulisanu današnjim ugovorom, realizovali što uspešnije”, naglasio je gradonačelnik Salapura.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px