Gradonačelnik u poseti hramu Vavedenja Presvete Bogorodice: u susret dva značajna jubileja

Zrenjanin - Hram Vavedenja Presvete Bogorodice

Podeli vest:

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura danas je posetio hram Vavedenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu, gde je upoznat s predviđenim aktivnostima i radovima u hramu, povodom dva predstojeća značajna jubileja i godišnjice. S gradonačelnikom su u poseti bili i zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović i predsednik Saveta MZ Gradnulica Siniša Vukić, a ugostio ih je starešina hrama, protojerej dr Ninoslav Kačarić.

Današnja Gradnulička crkva – hram Vavedenja Presvete Bogorodice – izgrađena je 1777. godine, na mestu nekadašnjeg manastira, metoha manastira Hilandar. Predstoji, dakle, jubilej 250 godina od izgradnje, 2027. godine, a naredne, 2025. godine, hram će obeležiti 60 godina od kanonizacije Prepodobnog Rafaila Banatskog, uz Svetog Teodora Vršačkog jednog od dva svetitelja Srpske pravoslavne crkve sa prostora Banata.

Prepodobni Rafailo Banatski, Srbin iz Bečkereka, dugi niz godina bio je hilandarski monah, a pred kraj života se vratio u rodno mesto da propoveda jevanđelje, teši narod, čita molitve i isceljuje bolesnike.

Starešina hrama, dr Kačarić, koji se na toj dužnosti nalazi od februara ove godine, najavio je gradonačelniku realizaciju projekta izrade i pozlate novog krsta na tornju, elektrifikacije toranjskog sata, obnovu fasade hrama i izgradnju palionice sveća sa prodavnicom, izgradnju pristupnog puta i kapije za ulaz vozila za vanredne potrebe, kao i izdavanje prigodne monografije posvećene Svetom Rafailu i hramu.

Gradonačelnik je danas posetio ne samo hram, već i njemu pripadajuće prostore – kapelu Svetog Rafaila, portu sa starim grobovima koji su nedavno sanirani, parohijski dom, kao i radove na obnovi trščane pokrivke za ostatke stabla bresta starog više od pet vekova, iz kog je, po predanju, tekla lekovita voda kojom su ljudi lečili ovde epidemijski raširen trahom i druga očna oboljenja. Brest je stradao u požaru sedamdesetih godina prošlog veka i ostao posečenih grana da svedoči o prohujalim vekovima i bogatoj istoriji grada na Begeju. Trščana pokrivka danas se obnavlja uz radno angažovanje i akciju članova udruženja penzionera sa teritorije Mesne zajednice “Gradnulica”.

Gradonačelnik se zahvalio starešini hrama, dr Kačariću, na gostoprimstvu i nagovestio pomoć i saradnju lokalne samouprave u pripremi dva jubileja hrama. Istakao je da Grad Zrenjanin, u okviru godišnjeg konkursa za finansiranje projekata verskih zajednica, redovno izdvaja određena sredstva, između ostalih, i za ovaj hram. Dodao je i da hram Vavedenja Presvete Bogorodice, osim što je važan verski objekat, predstavlja spomenik kulture od velikog značaja i istaknuti je predstavnik gradske graditeljske baštine, te mu se mora poklanjati dužnja pažnja. Grad Zrenjanin je, u skladu s tim, otvoren za saradnju i podržaće aktivnosti koje su planirane u narednom periodu.

Izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px